Hypotéky
5 min čtení
Jak můžete začít šetřit na hypotéku?
19.4.2024

V dnešní době je běžné, že se koupě nemovitosti financuje hypotékou. Úvěr na bydlení je zpravidla volbou číslo jedna. Důležité je počítat s tím, že vám banka nepůjčí 100 % ceny domu, bytu či nákladů na výstavbu novostavby. V tom případě je potřeba začít šetřit na hypotéku. Jak na to si povíme v článku.

Stanovte si, kolik potřebujete na hypotéku ušetřit!

Než vůbec začnete odkládat peníze, je dobré si odpovědět na otázku, kolik je potřeba si odložit. Banka vám půjčí 80 % z ceny nemovitosti (u osob do 36 let pak 90 %). Pokud si to uvedeme na příkladu a budete kupovat byt za 3 miliony, budete potřebovat 600 tisíc korun z vlastních zdrojů.

Dá se získat 100% hypotéka? Pokud vás zajímá odpověď na tuto otázku, doporučujeme vám přečíst si náš článek: Jak získat 100% hypotéku?, v němž zjistíte, jaké jsou možnosti.

Jak začít šetřit na hypotéku?

Pokud víte, že 100% hypotéka nepřichází ve vašem případě v úvahu, budete muset začít šetřit. Jak na to, to si povíme v následujících několika řádcích.

1. Zjistěte, za co utrácíte

Prvním krokem, pokud chcete začít odkládat peníze na vlastní bydlení, je udělat si pořádek ve vašich financích. Zejména je potřeba zjistit, jaké jsou vaše zbytné výdaje. Ty zpravidla můžete ovlivnit a pracovat s nimi, a proto je dobré sledovat to, kam vaše peníze jdou.

S tím vám samozřejmě může pomoci jednoduchá tabulka, aplikace specializující se na finance nebo vaše mobilní bankovnictví. Dnes už prakticky většina lidí platí kartou a moderní banky mají v aplikaci i předpřipravené kategorie, které platby automaticky zaškatulkují.

Na základě vaší analýzy pak můžete zjistit, jaké výdaje můžete optimalizovat nebo úplně omezit.

jak-setrit-na-hypoteku-udelej-si-rozpocet.jpg

2. Stanovte si rozpočet

Teď, když máte přehled o svých výdajích, je potřeba si stanovit rodinný rozpočet. Existuje řada způsobů, jak na to, ale od většiny specialistů na finance se dozvíte o pravidle 50 / 20 / 30 procent (více se o něm dočtete v článku Rodinný rozpočet vám pomůže vyzrát nad výdaji).

Do rozpočtu právě spadají i úspory a cíle. Právě v případě šetření na hypotéku je potřeba si říct, kolik a kam si budete odkládat. Není dobré mít tyto peníze na účtu, který běžně používáte a z dlouhodobého hlediska není dobré je držet na spořícím účtu.

Dnes už je řada investičních možností, které můžete mít u své banky. Nižší a transparentní poplatky pak nabízí specializované aplikace, některé za vás vyřeší celý proces a stačí jen investovat s určitou investiční strategií nebo rovnou do vybraného investičního produktu.

3. Začněte omezovat výdaje

Některé výdaje si ani neuvědomuje, protože zkrátka k našemu životu patří a tváří se bezvýznamně. Když začnete počítat, můžete zjistit, že v celku přicházíte o zajímavé peníze za něco, co vlastně nepotřebujete.

Takovými výdaji mohou být:

  • Různé předplatné, které mají volnočasový charakter (streamovací služby, gamingové předplatné, noviny a časopisy).
  • Zbytečné cestování po městě autem, zkuste využít MHD nebo jděte pěšky.
  • Začněte méně chodit do restaurací, fast-foodů i kaváren (to zpravidla jsou největší výdaje).
  • V zimních dnech snižte teplotu a raději se tepleji oblékněte.
  • Zkuste ušetřit na volnočasových i sportovních aktivitách a hledejte příležitosti, které vás nemusí nic stát.

Prakticky se můžete zamyslet nad každou položkou, kterou máte pravidelně, pokud nejde o nezbytný výdaj (třeba za bydlení).

jak-zacit-setrit-na-hypoteku-zkusete-snizit-vydaje.jpg

4. Zjistěte, za co můžete ušetřit

Důležité je si uvědomit, že i když máme nějaké pravidelné výdaje, které nemůžeme úplně vyřadit z našeho běžného života, vždy se můžeme kouknout po levnější variantě. Klasicky tak může jít o jídlo, kdy se dá pořídit levnější varianta, nebo jít vyloženě po zlevněných produktech.

Abychom se ale oprostili od téhle možnosti, tak můžete také kouknout po levnější variantě vašeho tarifu, zjistit, kde byste mohli mít levnější energie či pojištění za automobil. Na internetu je celá řada srovnávačů, která vás navede správným směrem.

5. Poraďte se s finančním poradcem

Pokud máte celou řadu finančních produktů, určitě stojí za zvážení se o nich pobavit se specialistou. Ten vám může pomoci s revizí, ale případnou optimalizací ceny pojistných smluv.

Spočítejte si hypotéku

100 000 Kč
20 000 000 Kč
Mohlo by Vás také zajímat
Zelená energie
3 min čtení
Dá se fotovoltaika umístit na jakoukoliv střechu?
28.4.2024
Životní pojištění
3 min čtení
Jak se vyplácí životní pojištění s rizikem smrti?
23.4.2024
Investice
3 min čtení
Kdy se vyplatí vzít si úvěr?
14.4.2024
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu