Reality
5 min čtení
3 ověřené možnosti, jak na prodej nemovitosti s hypotékou
6.1.2023

Cesty osudu jsou nevyzpytatelné, a tak i vy můžete řešit prodej nemovitosti s hypotékou. Ať už je důvod jakýkoliv (stěhujete se do většího, nemůžete splácet úvěr, rozvádíte se či cokoliv jiného), rozhodně nemusíte panikařit. Vše je možné, jen cest je několik a každá z nich má svá úskalí. Pojďme se podívat na to, jak prodat nemovitost zatíženou hypotékou.

3 možnosti, jak prodat nemovitost s hypotékou

Nebudeme chodit kolem horké kaše, ale prodej nemovitosti s hypotékou je běh na dlouhou trať. Najít toho správného kupujícího může trvat řadu měsíců. Ani potom nemáte zdaleka jisté, že vše proběhne úplně hladce. Před tím, než začnete byt či dům inzerovat, je dobré mít přehled o tom, s jakými možnostmi prodeje nemovitosti s hypotékou můžete počítat. Pojďme si je blíže představit

1. Kupující využije vlastní prostředky

Zdaleka nejjednodušším a nejefektivnějším řešením, jak vyřešit prodej nemovitosti s hypotékou, je najít kupujícího, který má vlastní finanční prostředky. Odpadá vám případný převod úvěru a proces schvalování. V tomhle případě musíte být realističtější, jen málokdo narazí na člověka, který se rozhodne financovat koupi nemovitosti vlastními penězi.

Z vaší strany bude potřeba, abyste od banky zjistili, v jaké výši se pohybuje nesplacený úvěr, poplatky s tím spojené a jaké jsou možnosti zrušení zástavního práva na nemovitost.  S kupujícím se musíte domluvit, jakým způsobem bude platit. Nejběžnějším a zároveň nejbezpečnějším bývá úschova u advokáta, notáře nebo banky. Ve chvíli, kdy je úvěr splacen na stanovený bankovní účet, tak může celý proces převodu začít.

2. Přenecháte stávající hypotéku novému majiteli

Pokud kupující nemá dostatek vlastních peněz, bezpochyby bude chtít financovat nové bydlení úvěrem. Prodej nemovitosti s hypotékou tak přináší možnost, že nesplacený dluh za vás převezme nový majitel. Ve své podstatě jde o nejjednodušší řešení, ale musí s tím kupující souhlasit. Na druhou stranu jsou tu dvě ale, které mohou celou situaci zkomplikovat.

1. Banka nejprve nového majitele prověřuje, zdali vůbec na hypotéku dosáhne.
2. Podmínky úvěru mohou být pro kupujícího nevýhodné

Při prodeji nemovitosti s hypotékou pro vás bude zásadním údajem i datum sjednání. Od 1. 12. 2016 vstoupil v účinnost nový zákon č. 257/2016 Sb. o spotřebitelském úvěru, jenž spotřebitelům výrazně ušetří na poplatcích za předčasné splacení hypotéky.

3.     Financování koupě nemovitosti s novou hypotékou

Nejčastější variantou, se kterou se můžete při prodeji nemovitosti s hypotékou setkat, je financování jiným úvěrem. Kupující si ve své podstatě zajistí finanční prostředky u banky, a to za podmínek, které vyhovují jemu. Počítat ale musíte s tím, že tento proces je poměrně komplikovaný a bude si vyžadovat větší administrativu.

Vy, jako prodávající, budete od banky muset získat:

  • Vyčíslenou částku nesplaceného úvěru na nemovitost, kterou prodáváte, u níž je banka věřitelem.
  • Souhlas se zapsáním nového majitele a druhého zástavního věřitele do katastru nemovitostí.
  • Potvrzení o tom, že banka po doplacení úvěru vymaže zástavní právo k nemovitosti.

Jakmile je tohle vyřešeno, pak je možné podepsat kupní smlouvu. Kupující zároveň musí:

  • Převést peníze do úschovy (advokát, notář nebo banka).
  • Musí mít podepsanou hypoteční smlouvu se svým poskytovatelem.
  • Podává návrh na vklad nového zástavního práva k nemovitosti (můžete i vy).
  • Vložit na katastr nemovitostí kupní smlouvu a návrh k zapsání nového vlastníka.

Celý proces pak funguje tak, že v danou chvíli je vaší bance doplacena hypotéka. Jakmile transakce proběhne, z katastru se vymazává zástavní právo na nemovitost. Poté vám je doplacen rozdíl z kupní ceny.

Prodej nemovitosti s hypotékou může být v případě nového úvěru jednodušší, pokud si kupující vezme úvěr u stejné bankovní instituce. Bance to ulehčuje administrativu a také s tím jsou spojeny nižší poplatky.

Chcete vědět, jaká je prodejní cena vaší nemovitosti?

Teď už víte, že prodej nemovitosti s hypotékou není problém. Co vás však může trápit, je cena, za kterou budete dům či byt nabízet. K tomu, abyste získali odhadní cenu nemusíte chodit daleko. Rádi vám s tím poradíme. Je to snadné, zvládnete to z pohodlí domova a nic vás to nestojí. Zjistěte odhadní cenu nemovitosti on-line.

 

Mohlo by Vás také zajímat
Životní pojištění
3 min čtení
Jak se vyplácí životní pojištění s rizikem smrti?
23.4.2024
Hypotéky
5 min čtení
Jak můžete začít šetřit na hypotéku?
19.4.2024
Investice
3 min čtení
Kdy se vyplatí vzít si úvěr?
14.4.2024
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu