Životní pojištění
6 min čtení
6 nejčastějších mýtů o životním pojištění
21.7.2022

Životní pojištění je produkt, který v lidech vzbuzuje nesčetné množství pocitů – mnohdy těch negativních. V některých případech za tím mohou být lidová rčení, která s ním jsou spjata, v dalších pak špatné zkušenosti, a takto bychom mohli pokračovat dál. Pojďme se podívat na ty nejznámější mýty, s nimiž je životko spojeno a trochu si je objasnit.

1. Peníze za životní pojištění jen vyhazujeme z okna

Velmi častým mýtem je zpochybňování samotné podstaty životního pojištění. Jeho smyslem není spoření ani příslib budoucího výnosu. Cílem je zajistit si finanční jistotu, a to v nečekané životní situaci – pracovní neschopnost, invalidita či smrt. Na nic z toho se totiž nemůžeme předem připravit. Správně uzavřené životní pojištění v této situaci rozhodně pomůže.

Mnohdy máme pocit, že se nám v průběhu života nemůže nic stát, ale opak je pravdou. Najednou se dostaví vážná nemoc, způsobíme si úraz a situace se náhle obrací. Jsme dlouhodobě hospitalizovaní, nemůžeme již vykonávat naší práci či se dokonce staneme invalidními či zemřeme. I smrt se může negativně dotknout členů rodiny – nesplacená hypotéka, dluh či cokoliv jiného.

2. Nemám na to platit drahé životko

Mylnou představou často bývá i cena životního pojištění. Pokud je správně nastaveno, tak si z vaší výplaty ukrojí zhruba 5 %. Zbývající část příjmu by vám měla vystačit na nutné i běžné životní výdaje. Nejste si jistí, jak na tom jste? Rozhodně není od věci si udělat přehled o tom, kam vaše peníze putují – nájem, splátky, nákupy, zábava atp. Většinou zjistíte, že zbytečně utrácíte za věci, které nejsou pro váš život nezbytně důležité.

Proč si udělat průzkum výdajů? Představte si situaci, v níž se vám něco stalo a vaše měsíční příjmy klesly na 60 % toho, na co jste zvyklí. Nemoc i úraz vás mohou zneschopnit i na dlouhé měsíce. V takovou chvíli bude potřeba přemýšlet o tom, kde těch zbývajících 40 % ušetříte.

3. Na životní pojištění jsem příliš mladý

Mladí lidé podceňují význam životního pojištění. Častým důvodem je, že přemýšlí nad pojištěním jako o něčem, co počká. Proč se zajišťovat hned po škole a v první práci? Odpověď je stejně jednoduchá. Nemoc ani úraz vám o sobě dopředu nedají vědět, prostě se stanou, a to i v nejméně vhodný okamžik.

Životní pojištění je tu proto, aby nám v těchto situacích krylo záda – pokud je dobře nastavené. Čím dříve si jej člověk sjedná, tím levnější jsou měsíční poplatky. Pojišťovny na mladé lidi nahlížejí jako na méně rizikové. Výskyt rizik se s věkem zvyšuje. Čím dřív začnete, tím více ušetříte.

4. Proč utrácet za pojištění, když mám rezervu?

Chybnou myšlenkou je i to, že životní pojištění se dá nahradit investováním nebo prodejem majetku. Budeme se opět opakovat, ale nikdo s jistotou neví, kdy nastane situace, která obrátí náš život vzhůru nohama. Nemáme jistotu, že stihneme našetřit dostatek peněz, aby pokryly náklady za zdravotní péči a výlohy za ošetření, které se bez nadsázky mohou pohybovat v řádech milionů.

Určitě není od věci mít našetřeno do výše dvou až tří výplat pro případ krátkodobého výpadku příjmu. Z dlouhodobého hlediska je jasné, že s rezervou do konce života nevystačíte. Prodej majetku je zdlouhavý a investování v sobě ukrývá také rizika spojená s aktuálními výkyvy trhu. Není od věci mít jistotu ve formě kvalitního životního pojištění.

5. Správné životní pojištění kryje všechny nástrahy života

Velmi častým omylem je i to, že si lidé myslí, že životní pojištění vám pokryje veškerá rizika života. To však není úplně pravdou. Pojišťovny vám v dnešní době mohou poskytnout krytí nejčastějších rizik nebo vám individuálně sestavit smlouvu dle vašich potřeb. Sice existují komplexnější produkty, které pokryjí velké množství rizik, ale výrazně se to projeví v ceně. Je proto důležité zamyslet se, jakou cestou se chcete ubírat.

6. Děti jsou na prvním místě

Mnoho rodičů často přemýšlí nad tím, jak zabezpečit své dítě. V dětství se totiž stává nejvíce úrazů. O životku je potřeba nejprve přemýšlet s trochu jiné perspektivy. Čí zranění, nemoc nebo invalidita ohrozí rodinný rozpočet? Odpověď je zřejmá, ta vaše. Proto při sjednávání životního pojištění nejprve důkladně myslete na sebe a pak řešte děti a jejich případné zajištění.

Chcete sjednat životní pojištění?

Přiměl vás článek zamyslet se nad životkem? Pak využijte naši kalkulačku životního pojištění a nechte si srovnat aktuální nabídky na trhu. V případě, že si nebudete vědět rady, pak se vás rád ujme jeden z našich finančních poradců a pomůže vám nejen s výběrem, ale také nastavením. Bez obav se tak dostanete odpovědi i na otázky, které by vás zajímaly.

Spočítejte si životní pojištění

10 000 Kč
100 000 Kč
Mohlo by Vás také zajímat
Investice
3 min čtení
Kdy se vyplatí vzít si úvěr?
14.4.2024
Zelená energie
3 min čtení
Jaké jsou náklady na provoz tepelného čerpadla
3.4.2024
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu