Životní pojištění
8 min čtení
6 životních situací, které si říkají o životní pojištění
12.8.2022

Přemýšlíte nad tím, zdali nastal správný čas na to sjednat si životní pojištění? Každý finanční poradce vám určitě řekne, že čím dříve začnete, tím lépe pro vás. Někdy ale potřebujeme pádné argumenty, které přináší sám život. Pojďme si proto shrnout, v jakých životních situacích není od věci o životním pojištění vážně přemýšlet. Možná už si říkáte, že co by mohlo být tím pravým důvodem, proč si životko pořídit. My jsme pro vás dali dohromady hned 6 životních situací, které k tomu rozhodně vybízí.

1. Zakládáte rodinu – svatba i děti jsou základ

Pro mnoho lidí je založení rodiny základním a zároveň nejšťastnějším momentem života. Tradiční páry nejprve řeší svatbu, avšak v dnešních moderních poměrech přichází na řadu jako první dítě. Není podstatné, jakou cestou se vydáte, ale to, že si uvědomíte, co život ve dvou a posléze třech lidech obnáší. Zpravidla jde o celoživotní závazek, na němž se partneři podílí do jisté míry společně a vzniká tu pomyslná závislost jednoho člověka na druhém a také dítěte na rodičích.

Právě tyto dvě životní situace jsou důležitým momentem, kdy se zamyslet nad tím, proč je rozhodně dobré mít životko. Jednak je na vás druhá osoba závislá a vy na ní. V takovém případě je potřeba se zamyslet nad tím, jak zajistit sebe, svojí drahou polovičku i dítě, pokud by se vám něco stalo? Zajistit musíte rodinný rozpočet, ale také mít jistotu, že pokud byste se stali invalidními, tak to bude mít minimální dopad na rozpočet. V nejhorším případě je potřeba přemýšlet i nad smrtí. Rozhodně není od věci zamyslet se nad všemi scénáři.

TIP: Věděli jste, že životní pojištění pro děti může zřídit jakákoliv osoba? Před tím, než jej začnete zřizovat, určitě by vám neměl utéct článek, který vám pomůže s výběrem životka pro vaše ratolesti.

2. Máte závazky v podobě vysokého úvěru

Někdy nás život přiměje vzít si půjčku či úvěr. Důvodů existuje celá řada. Chcete zrekonstruovat domácnost či pořídit si vlastní bydlení. To je jeden z rozumných důvodů, proč se lidé zadlužují. V této životní etapě je proto dobré mít dlužnou částku zajištěnou životním pojištění, obzvlášť ve chvíli, kdy jste si jistí, že dluh snadno přejde na vaší druhou polovičku či jiného člena rodiny.

Není proto od věci se zajistit proti pracovní neschopnosti, invaliditě ba co hůř i smrti. Se životkem budete mít rozhodně jednodušší spaní a správně nastavená smlouva zajistí, že kdyby se něco stalo, tak vše bude v naprostém pořádku. Získáte tak jistotu, že vaše rozhodnutí nebude v konečném důsledku břemenem pro vás či rodinu.

3. Jste podnikatel nebo vlastníte firmu

Podnikání rozhodně není pro každého a ukrývá v sobě nesčetné množství rizik. OSVČ ani majitelé firmy zdaleka nemají vyhráno. Stačí, aby se něco semlelo a během chvíle přijdou o veškeré příjmy. Jen v době pandemie koronaviru muselo zavřít spousta drobných podniků a podnikatelů, jimž aktuální situace zlomila vaz. Nikdy tak nemáte 100 % jistotu, že se to nestane právě vám, a pokud budeme upřímní, vybudovat silnou společnost s nadnárodním renomé se nepovede každému a také nemáte jistotu, co se v následujících letech přihodí.

Životní pojištění pro podnikatele kryje nejen výpadek celého příjmu, pokud se vám něco stane (OSVČ nepobírají nemocenskou, pokud si jí dodatečně neplatí). V případě, že se chystáte rozjed podnikání, které vyžaduje vyšší investici, pak je také od věci mít zajištěné pohledávky vůči vašim věřitelům. Rádi bychom řekli, že lidé podobnou situaci pochopí, ale popravdě tomu bývá opačně.

4. Máte rizikovou práci

Mezi riziková povolání spadají takové profese, při jejichž vykonávání hrozí vyšší riziko úrazu. Tím může být zvýšená šance úrazu, ba co hůř smrt.  Toto nebezpečí často způsobuje pracovní prostředí, ve kterém se pohybujete. Příkladem takového povolání určitě jsou pracovníci v záchranných a ozbrojených útvarech, v letectví, stavebnictví, hornictví, při těžbě a dalších podobných prací.

S těmito zaměstnáními je spojená vyšší pojistná částka a zaměstnavatel vás může, ale nemusí individuálně pojistit. Proto není od věci mít individuální životní pojištění, které bude krýt potřeby vás a vaší rodiny. Budete tak mít jistotu, že jste důkladně zajištěni a nemusíte spoléhat na zaměstnavatele, jenž bude zohledňovat jen některá rizika spojená s vaší prací. Pokud si necháte kvalitně sestavit svojí, v životě vás rozhodně nic nezaskočí.

TIP: Zřízení pojistné smlouvy rozhodně nesmí být unáhlené a je třeba důkladně o všem přemýšlet. Nechte si poradit, jak postupovat při výběru životního pojištění.

5. Věnujete se extrémně rizikovým koníčkům

To, jak trávíme volný čas, je čistě individuální záležitost. Někoho baví sedět doma, číst si a sem tam si zajít na výlet do přírody. Pak tu jsou však koníčky, které se výrazně mohou podepsat na našem zdraví. Tím máme na mysli sporty a zejména ty bojové, horolezectví, potápění a další. Spadat sem mohou i adrenalinové zážitky. Důležitá je pravidelnost a zvýšená rizikovost úrazu či vyšší pravděpodobnost rizika zemřít.

Pro tyto případy je dobré mít uzavřené životní pojištění. Nikdy totiž nevíte, kdy se vám stane zranění, které zapříčiní snížení vaší pracovní schopnosti a rázem se stanete invalidními. Myslet byste také měli na riziko smrti. Počítat proto musíte s tím, že pojišťovna za vaši pojistku bude chtít vyšší částku, ale každá pojišťovna má ceny pro jednotlivé oblasti volnočasových aktivit stanovené jinak.

6. Jsou na vás finančně závislí jiní lidé

Obecným pravidlem pro zřízení životního pojištění platí, že chcete ochránit nejen sebe, ale zejména osoby, které jsou na vás finančně závislé. Tím mohou být žena a děti, ale v některých případech i starší rodinní příslušníci, o něž pečujte. Není tak od věci popřemýšlet nad tím, jak zajistíte případnou ztrátu vašeho příjmu, popřípadě jak ošetříte to, že by se Vám nedejbůh něco stalo. V takových případech je rozhodně dobré mít pojistku.

Udělejte si průzkum cen životního pojištění

Nemáte ještě sjednané životní pojištění, nebo plánujete změnu? Rozhodně není od věci si udělat srovnání cen jednotlivých pojišťoven. Využijte naši kalkulačku životního pojištění, vyplňte několik potřebných údajů a zjistěte, jaké nabídky na vás čekají. S výběrem i individuálním nastavením vám pak rád poradí jeden z našich finančních patronů. A pokud se chcete dozvědět něco více o životním pojištění, pak nás sledujte na sociálních sítích.

Spočítejte si životní pojištění

10 000 Kč
100 000 Kč
Mohlo by Vás také zajímat
Investice
3 min čtení
Kdy se vyplatí vzít si úvěr?
14.4.2024
Zelená energie
3 min čtení
Jaké jsou náklady na provoz tepelného čerpadla
3.4.2024
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu