Investice
3 min čtení
Co je třeba si ujasnit, než začnete s investováním
24.1.2022

Mít dlouhodobě volné peníze je dobrá zpráva, ale jejich investování je věc jiná. Pokud navíc nemáte žádné zkušenosti, můžete tvrdě narazit a o finanční prostředky snadno přijít. Proto jsme pro vás připravili článek, ve kterém vám pomůžeme ujasnit si několik důležitých otázek, než začnete investovat. Rozhodně je potřeba si na ně odpovědět.

Kolik a jak často budu investovat?

Na samotném začátku je podstatné si uvědomit, jakou částku chcete investovat. Rozhodně by nemělo jít o peníze, které budete v brzké době potřebovat nebo jste na nich závislí, protože budete lépe snášet výkyvy cen a nebude vás ovládat strach ze ztráty peněz. 

Pak už jen záleží na tom, v jaké situaci jste. Budete investovat jednorázově vyšší částku, nebo pravidelně po menších dílech? Dnes není problém investovat po částkách. Prostor pro zhodnocení volných prostředků se otevírá drobným a příležitostným investorům. Rizika jsou však pro obě varianty vždy stejná.

Proč chcete investovat?

Další velmi základní otázkou je, proč chcete investovat. Cíl je důležitý pro to, abyste věděli, jak budete při výběru postupovat. Chcete jen uchránit peníze před inflací, anebo si šetřit na důchod. V takovém případě máte možnost zvolit rizikovější investice. Zatímco pokud budete investovat proto, abyste dříve splatili úvěr, raději zvolíte mnohem konzervativnější metodu.

Do čeho chcete investovat?

Dnes bez problémů investujete do široké škály aktiv. Na finančním trhu lehce vložíte kapitál do akcií, různých fondů, kryptoměn, dluhopisů, NTF a spousty dalšího. Své peněžní prostředky snadno zainvestujete i do nefinančních aktiv, jako jsou nemovitosti, umělecká díla či sběratelské předměty.

Je potřeba si uvědomit, že je nutné vědět, jak dané aktivum funguje a co se od něj dá očekávat.

TIP: Zajímá vás, jaké jsou investiční trendy v letošním roce? Sepsali jsme proto článek, který odpoví na to, do čeho se vyplatí investovat v roce 2022.

Na jak dlouho investovat?

Ujasnit byste si měli i to, za jak dlouho budete chtít peníze vybrat. Tato informace bude důležitá pro investičního poradce – pakliže necháte tvorbu portfolia na odborníkovi. Odvíjí se od toho strategie a požadované zhodnocení. Brzké či pravidelné výběry nemusejí hrát v prospěch vašeho cíle.

Jaké riziko jste ochotní podstoupit?

S investováním jde v ruku v ruce i rizikovost. Musíte si tedy zvolit, jak moc jste ochotní riskovat a podle toho si zvolit strategii. Menší pravděpodobnost ztráty je podmíněna i nižším zhodnocením. Naopak vyšší riziko přináší větší pravděpodobnost zisku, ale také možnost, že snáze přijdete o celý finanční kapitál. Dle toho si pak uvědomíte, jaká strategie je pro vás zásadní.

Před tím, než začnete investovat, tak je potřeba mít všechny informace. Pokud něčemu nebudete rozumět nebo nemáte veškeré informace, pak rozhodně do vod investování nepouštějte.


Mohlo by Vás také zajímat
Životní pojištění
3 min čtení
Jak se vyplácí životní pojištění s rizikem smrti?
23.4.2024
Hypotéky
5 min čtení
Jak můžete začít šetřit na hypotéku?
19.4.2024
Investice
3 min čtení
Kdy se vyplatí vzít si úvěr?
14.4.2024
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu