Životní pojištění
5 min čtení
Jak vybrat životní pojištění dítěti?
18.8.2022

Děti jsou v mnoha případech radost, ale zároveň starost. Během cesty k jejich dospívání je určitě potkají různé karamboly, před nimiž je neuchráníte. Alespoň trochu klidnější spaní vám dokáže zajistit životní pojištění pro děti. Pojďme si tento produkt blíže představit a říct si, na co si dát případně při jeho sjednávání pozor.

Jak funguje životní pojištění pro dítě?

Životní pojištění pro dítě funguje ve své podstatě stejně, jako to Vaše. Na jeho zřízení se mohou podílet rodiče, prarodiče i lidé mimo rodinu. U jednotlivých pojišťoven najdete speciální typ životka určeného pro vaše dítě, nebo jej také po konzultaci s poradcem můžete přidat do vaší smlouvy. Velkou výhodou je, že životní pojištění je výrazně levnější, než tomu je u dospělého člověka. Čím dřív ho sjednáte, tím lépe uděláte.

Jaká rizika se dají pojistit

Pojistit dítě můžete proti vážné nemoci, která by ho mohla potkat. Mezi těmi závažnými je klíšťová encefalitida, mozková obrna nebo rakovina.  Určitě není od věci si projít seznam všech onemocnění, které pojišťovna dítěti uzná. Statistické údaje vám pak mohou poskytnout dobré vodítko na nejčastější nemoci, které byste měli ve smlouvě zvážit.

Další poměrně důležitou oblastí je i pojištění úrazu. Ani nejostřílenější rodiče nedokáží zabránit svému dítěti, aby se mu nic nestalo. Proto je třeba se zaměřit na úrazy, které mohou být natolik závažné, abyste museli zůstat doma a pečovat o svou ratolest. V takovém případě je potřeba zvážit i denní odškodné, které vynahradí ušlý příjem rodině, pokud jej nemáte krytý svou vlastní pojistkou.

Důležitou součástí životního pojištění pro děti jsou i trvalé následky. Ty mohou být způsobené jak nemocí, tak úrazem. V takovém případě vás očekává mnoho nepříjemných útrap, ale také další náklady na úpravu bydlení, pokud by se dítě nebylo schopné pohybovat a stalo se nesoběstačným. V takovém případě je dobré zvážit pojištění s progresivní výší plnění, aby vše bylo dostatečně a řádně pokryto.

Víte, co by nemělo uniknout vaší pozornosti

K tomu, aby životní pojištění pro děti dobře fungovalo, je potřeba mít dobře a srozumitelně nastavenou smlouvu. V těchto důležitých otázkách byste měli mít jasno, než cokoliv podepíšete.

  • Rozhodně se informujte o délce čekací doby. To ve své podstatě znamená, od kdy vám je pojišťovna povinná poskytnout plnění. Po podpisu smlouvy vás může nemile překvapit, že nemusíte mít hned nárok. Zpravidla se tato doba pohybuje kolem 3 měsíců a po tento časový úsek nemáte nárok na plnění (pojistka pro případ zneužití pojištění).
  • Jasno je potřeba mít i v pojistných limitech u jednotlivých rizik. Je dobré se zaměřit na ta závažná, která by mohla negativně ovlivnit život. Příliš vysoké plnění vás bude stát hodně peněz, a tak se připravíte o možnost vytvořit si finanční rezervu pro sebe nebo vaši ratolest.
  • Zamyslete se nad svým životním pojištěním. Prvním pravidlem před sjednáním životního pojištění pro děti je to vaše. Zajistěte proto kvalitní životko sobě a k němu pak zohledněte rizika, která jsou nezbytná pro dítě a váš příjem.
  • Smlouvu byste také neměli zapomenout aktualizovat. V průběhu let se mění životní styl dítěte a je potřeba zohlednit nová rizika, která mohou být spojena s výkonem sportu či volnočasové aktivity.
  • Nechte si udělat srovnání. Není nic horšího než kývnout na první nabídku. Nejprve si udělejte průzkum a teprve pak si zvolte pojišťovnu, u které životní pojištění pro děti zřídíte.
TIP: Pojištěním dítěte rozhodně neuděláte chybu, ale nejdůležitější životní pojištění je to vaše. Na blogu máme užitečné rady, jak si správně nastavit životko. Rozhodně stojí za přečtení.

Využijte srovnání životních pojištění

Nechte si snadno a jednoduše zaslat srovnání aktuálních cen životních pojištění. Stačí jen vyplnit několik údajů a mi vám zašleme cenu na e-mail. Pokud budete váhat, k ruce vám bude jeden z našich finančních poradců, který s vámi probere potřebné informace.

Spočítejte si životní pojištění

10 000 Kč
100 000 Kč
Mohlo by Vás také zajímat
Investice
3 min čtení
Kdy se vyplatí vzít si úvěr?
14.4.2024
Zelená energie
3 min čtení
Jaké jsou náklady na provoz tepelného čerpadla
3.4.2024
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu