Životní pojištění
5 min čtení
Onemocnění Covid-19 se podepsalo na životním pojištění
10.3.2022

Onemocnění Covid je tu s námi více jak dva roky. Mnoha lidem změnilo život, ovlivnilo ekonomiku všech států a rozhodně se zapsalo do povědomí pojišťoven. Od vypuknutí pandemie se u nás s Covidem léčilo více jak 170 tisíc lidí a téměř čtvrtina měla vážný průběh. Pojďme si tedy blíže představit, jak onemocnění změnilo podmínky pro životní pojištění.

U stávajících smluv byste měli zkontrolovat podmínky i krytí

V české republice je pojištěna zhruba necelá polovina populace. Jak to ale bývá, pojišťovny reagují na aktuální situaci a upravují podmínky. Proto je důležité, abyste si v případě životního pojištění zjistili veškeré informace, popřípadě provedli požadované změny, aby k případnému plnění došlo bez problémů. Aktuální situace ve světě je totiž dobrým důvodem, proč se o vaše pojištění zajímat.

Samozřejmě, pokud se na čtení podmínek necítíte, rozhodně doporučujeme konzultovat vaše smlouvy s finančním poradcem. Dobře nastavená smlouva je důležitá ve chvíli, kdy je potřeba, aby došlo k plnění při vzniku pojistné události.

Blíže se podívejte a zaměřte na tyto rizika

V okamžik, kdy začnete řešit nastavení své smlouvy, není od věci zkontrolovat veškerá rizika. Je dobré vědět, co životní pojištění kryje či nikoliv. Zajímat by vás v době pandemie měla rizika smrti, invalidity, pracovní neschopnosti či ošetřování dítěte.

Samozřejmě byste měli mít ošetřená i další nesouvisející rizika s onemocněním covid, jen tak totiž budete mít naprostou jistotu, že za jakékoliv situace bude pojišťovna plnit.

TIP: Přemýšlíte o tom, proč se nechat pojistit? Důvodů je hned několik, a proto rozhodně není od věci si popřemýšlet nad článke Proč je dobré se pojistit?

Onemocnění Covid se stává součástí podmínek

Po boku rakoviny, cukrovky a dalších onemocnění, se stává covid novou součástí podmínek při uzavření životního pojištění. Pro budoucí zájemce to znamená, že pojišťovny budou postupovat v případě vašeho pojištění více obezřetně, než byste mohli očekávat a detailněji posuzovat zdravotní stav.

V současnosti se však pojišťovny nebrání tomu, aby po ukončení léčby uzavřely nové smlouvy s klienty, aniž by docházelo k nějakému výraznému omezení. V současnosti se tak nejvíc zkoumá celkový průběh onemocnění, což se zaručeně stane trendem, který je třeba očekávat.

Po prodělání Covidu se můžete stát nepojistitelnými, nebo si připlatíte

Vzhledem k prodělanému onemocnění Covid 19 se mění i podmínky pro nově pojištěné klienty. Oddychnout si samozřejmě mohou lidé, kteří měli lehký průběh. Pojišťovny s nimi začnou totiž zřizovat smlouvu po ukončení karantény.

Naopak lidé, kteří si prošli těžkým průběhem, tak budou mít uzavření životního pojištění mnohem obtížnější. Nově si totiž klienti budou muset počkat, a to zhruba 3 měsíce po ukončení léčby. Pojišťovny pak budou vyžadovat vyplnění dotazníků a potřebné lékařské zprávy i doklady. Nemoc totiž nejčastěji ovlivňuje plíce, které mohou být nenávratně poškozené.

Trvalé následky se výrazně projeví na ceně pojištění. V tom nejhorším případě vás pojišťovna ani nepojistí, anebo ve smlouvě budete mít výluku na určité případy. Brát v potaz ale musíte, že pojišťovny berou jednotlivé případy individuálně.

TIP: Přemýšlíte o tom, proč si pořídit životní pojištění. Nejen důležitou filozofii, ale i podstatu životka rozebíráme ve videokurzu finanční gramotnosti na téma Nejdůležitější pojištění je to vaše. Zároveň se dozvíte podstatné informace, s nimiž si výběr značně usnadníte.

Zvažujete životní pojištění, poraďte se

Pokud přemýšlíte o novém životním pojištění, rozhodně není od věci si nechat poradit. Obraťte se na naše odborníky, kteří se ve finančním světě pohybují každý den. Společně tak nastavíme pojištění na míru vašim potřebám.

Mohlo by Vás také zajímat
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu