Životní pojištění
3 min čtení
Miniseriál: Pojištění smrti a kdy dává smysl?
23.8.2021

O smrti se většina z nás nechce bavit. Jde ale o neoddělitelnou součást života, a proto bychom před ní neměli zavírat oči. Pro případ, že by nám nečekaně zkřížila cestu, je dobré být pojištěný. Správně nastavená pojistka totiž dokáže i na delší dobu zajistit naše nejbližší a ochránit je před finančními nesnázemi. 

Proč si sjednat pojistku na smrt 

Smrt si nevybírá, přichází z jakýchkoli příčin, nejen kvůli stáří. Může nastat vlivem vážné nemoci, ale také následkem úrazu, jenž může potkat i ty z nás, kteří zrovna neholdují adrenalinovým sportům.  

Pojištění rizika smrti, které spadá mezi základní životní pojištění, tu je tedy od toho, aby v případě úmrtí pojištěného bylo zaručeno zajištění jeho nejbližší rodiny, typicky nezaopatřených dětí a manžela/manželky či partnera/partnerky. Samozřejmě žádné pojištění nedokáže zmírnit bolest, která s odchodem blízké osoby přichází, ale umí alespoň zabránit pádu pozůstalé rodiny do ekonomické nejistoty. 

Pro koho je pojištění pro případ smrti vhodné  

Pojištění pro případ smrti by mělo být základem pro každého, kdo živí rodinu či se podílí na ekonomickém chodu domácnosti. Určitě je tedy vhodné pro ty, na jejichž příjmu je závislá další osoba či více osob. 

V případě, že splácíte hypotéku, úvěr nebo leasing, ale i třeba pokud bydlíte v nájmu, platíte dětem školné a tak dále, tak je pojištění rizika smrti něco, co byste si rozhodně měli zařídit. Pokud totiž nebudete mít dobře sjednané pojištění smrti, vaše rodina se v případě této tragické události může dostat do tíživé finanční situace. Vyplacení pojistného je ale od těchto životních komplikací zvládne ochránit. 

Jak správně vybrat pojištění pro případ smrti? 

Aby pojištění smrti plnilo svůj účel, je třeba jej nastavit opravdu dobře. Při výběru je mimo jiné si dát pozor na to, abyste byli pojištěni jak na smrt z jakýchkoli příčin, tak na smrt způsobenou následkem úrazu. Některé pojišťovny totiž tyto příčiny rozlišují, a proto je dobré si ověřit, že vaše smlouva bude zahrnovat obě příčiny. Při nastavování pojištění je tedy nutné vzít v úvahu faktory, jako jsou rizika, která mohou způsobit smrt, vykonávané povolání, volnočasové aktivity, kolik osob je v případě úmrtí potřeba zaopatřit a samozřejmě částka, která by ideálně měla být pozůstalým vyplacena. Tyto všechny faktory budou mít vliv na finální cenu pojištění.  

S výpočtem pojištění smrti vám pomůže naše kalkulačka 

Jaká bude cena vašeho pojištění pro případ úmrtí, snadno spočítá naše kalkulačka životního pojištění. Stačí zadat pár údajů a my už provedeme srovnání dostupných pojištění a vybereme pro vás to nejvhodnější. 

Spočítejte si životní pojištění

10 000 Kč
100 000 Kč
Mohlo by Vás také zajímat
Životní pojištění
3 min čtení
Jak se vyplácí životní pojištění s rizikem smrti?
23.4.2024
Hypotéky
5 min čtení
Jak můžete začít šetřit na hypotéku?
19.4.2024
Investice
3 min čtení
Kdy se vyplatí vzít si úvěr?
14.4.2024
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu