Životní pojištění
6 min čtení
Znáte rozdíl mezi úrazovým a životním pojištěním?
6.12.2022

Chcete si sjednat úrazové nebo životní pojištění? Víte, které je pro vás tím pravým řešením a v jakých případech jej pořídit? Na první pohled působí téměř totožně, ale přesto jsou velmi rozdílné. Nenechte se zmást cenou a podobností mezi tím, co úrazové a životní pojištění nabízí. Pojďme se s nimi blíže seznámit a říct si, které je to pravé.

Jaký je rozdíl mezi úrazovým a životním pojištěním.

Ačkoliv úrazové a životní pojištění působí stejně, tak jsou to dva odlišné finanční produkty. Může se vám zdát, že zbytečně slovíčkaříme. Hlavní rozdíl, který výrazně napoví, se ukrývá již v prvním slově. Velmi jednoduše tak dostanete odpověď na to, proti čemu jste pojištění. Stačí používat zdravý selský rozum a vše vám bude určitě jasné.

Co vlastně kryje úrazové pojištění?

Jak už název napovídá úrazové pojištění se zaměřuje na následky úrazu. Velmi snadno tak dokážete pochopit jeho podstatu. Necháváte se pojistit pro případ nečekané nehody, která vás ovlivňuje po fyzické stránce (pád z kola, zlomená končetina atp.). Tento finanční produkt si dokážeme mnohem snáze odůvodnit, protože většině z nás už se nějaký ten úraz přihodil.

S úrazovým pojištěním se pojistíte na:

  • Smrt, která byla způsobená úrazem.
  • Trvalé následky po úrazu.
  • Denní odškodnění, pokud nemůžete pracovat.
  • Kryje i rizika tělesného pojištění.
  • Invaliditu vzniklou úrazem.
  • Pobyt v nemocnici jako následek úrazu.

Úrazové pojištění se sjednává ve chvíli, kdy se vystavujete vyššímu riziku, že se vám něco stane.  Vhodný je pro aktivní lidi, sportovce a koníčky, u kterých hrozí zranění. Vždy je ale potřeba, abyste se u úrazového pojištění seznámili s podmínkami a výlukami. Mnohdy tento produkt je nabízen formou výhodného balíčku.

Co vlastně kryje životní pojištění?

Na druhé straně misky vah je životní pojištění, které je mnohdy komplexní produkt. Samotný název už lehce napovídá, že se postará o více aspektů vašeho života. Kryje totiž ta samá rizika, jako úrazové pojištění, ale ve své podstatě toho nabídne ještě více.

Životní pojištění kryje:

  • Smrt úrazem i následkem nemoci.
  • Závažná onemocnění, jako je rakovina, infarkt atp.
  • Invaliditu – způsobenou úrazem, nemocí či obojím.
  • Denní odškodnění v případě hospitalizace z důvodu úrazu i nemoci.
  • Pracovní neschopnost.

Životní pojištění myslí i na případ nemoci. Je statisticky prokázáno, že pracující člověk podlehne spíše zmíněným rizikům v důsledku nemoci než úrazu, a to až v 90 % případů.

Kdy sjednat úrazové a životní pojištění?

Ve chvíli, kdy přichází čas na výběr toho správného pojištění, zdá se být otázka celkem jasná. Lidé často mají tendenci rozhodovat se podle ceny, ale už neřeší faktickou stránku věci. Pro jiné je pak lákavou variantou to, když mají komplexnější řešení, protože jim pojištění ve své podstatě přijde výhodnější.

Jeden, ani druhý názor rozhodně není úplně správný. Potřeba je přemýšlet nad tím, proč jej zřizujete. Úrazové pojištění dává smysl, pokud chcete zajistit svou ratolest. V dětství se stává nejvíce nehod, a proto je úrazové pojištění tím pravým produktem pro všechny školou povinné.

Správný čas na životní pojištění přichází ve chvíli, kdy začínáte být výdělečně činní a chcete si zajistit svůj příjem. Zpravidla je tento produkt vhodný v okamžik, kdy je na vás někdo z rodiny a blízkých finančně závislí. Dalším dobrým důvodem také může být nesplacená hypotéka či jiné finanční závazky. Ve své podstatě životní pojištění můžete chápat jako ochranu vlastní rodiny, protože jim v takovém případě nevzniknou vyšší výdaje spojené s ošetřováním, rekonstrukcí prostorů nebo koupí zdravotních pomůcek.

Kolik zaplatíte a proč je úrazové pojištění levnější?

Pokud se zaměříme na cenu, tak úrazové pojištění bude vždy levnější. Smlouvu si dokážete sjednat i pod 200 Kč, a to s velmi krásným plněním. Počítat ale musíte s tím, že není úraz jako úraz a je potřeba se důkladně seznámit s tím, jak na něj pojišťovna v tomto ohledu pohlíží. Pracovní úrazy často bývají ve výlukách a nepočítají se.

Zato životní pojištění se pohybuje v mnohonásobně vyšších částkách. Měsíčně tak můžete platit i pod 1000 Kč, ale cena se odvíjí od toho, jaká máte nastavená rizika a výše plnění. Do měsíční částky se může promítnout i zdravotní stav i vyšší věk. Statistiky pak hovoří o tom, že větší pravděpodobnost pracovní neschopnosti, invalidity i smrti je z důvodu nemoci (zhruba 90 % případů), zatímco z důvodu úrazu pouhých 6 %.

Využijte naši kalkulačku životního pojištění a nechte si spočítat, na kolik vás může vyjít. Naši finanční odborníci jsou tu proto, aby vám pomohli s výběrem i individuálním nastavením smlouvy.

Spočítejte si životní pojištění

10 000 Kč
100 000 Kč
Mohlo by Vás také zajímat
Investice
4 min čtení
Kdy se vyplatí vzít si úvěr?
14.4.2024
Zelená energie
3 min čtení
Jaké jsou náklady na provoz tepelného čerpadla
3.4.2024
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu