Zelená energie
3 min čtení
Dá se fotovoltaika umístit na jakoukoliv střechu?
28.4.2024

Energetická úspora je trendem moderních domácností, obzvlášť pokud máte vlastní dům. Solární panely jsou skvělým řešením, které snižuje vaši závislost na dodavateli energie. Pokud ale chcete pořídit fotovoltaiku, možná vás tíží myšlenka, jestli je vaše střecha vhodná pro instalaci solární elektrárny.

Jaké střech jsou vhodné pro solární panely?

Pojďme si rovnou odpovědět na otázku, jaký typ střechy se dají solární panely umístit. Pokud čekáte komplikace, určitě vás potěší, že se fotovoltaika dá umístit na téměř na všechny typy střech. Potencionální překážka se skrývá v kvalitě konstrukce vaší střechy.

Solární panel i po instalaci s dalšími prvky váží něco kolem 10-20 kg na m2. Pro střechu a konstrukci, na které je umístěna, to v ideálním stavu nepředstavuje žádné nebezpečí. Proto před tím, než začnete instalovat solární panely, je třeba provést odborné posouzení.

Rovná nebo šikmá střecha?

Při volbě mezi rovnou a šikmou střechou pro instalaci solárních panelů záleží na několika faktorech. Rovná střecha umožňuje flexibilní umístění panelů v optimálním sklonu a orientaci, což zvyšuje výkon elektrárny. Konstrukce panelů na rovné střechy je těžší a může vyžadovat statický posudek k zajištění bezpečnosti.

Šikmé střechy obvykle nepotřebují statický posudek díky své přirozené nosnosti, která podporuje váhu panelů a lehké hliníkové konstrukce. Instalace na šikmých střechách se liší podle typu střešní krytiny a může zahrnovat speciální upevnění bez nutnosti prorážení střechy.

Volba mezi rovnou a šikmou střechou by měla být učiněna s ohledem na specifické podmínky objektu, možnosti orientace panelů a bezpečnostní aspekty.

fotovoltaika-na-rovnou-strechu1.jpg

Jaký je ideální sklon a orientace fotovoltaiky?

Při umístění solárních panelů na střechu hraje roli i sklon a orientace. Optimální je sklon 35°, ale pro ideální provoz je dobré se pohybovat ve sklonu mezi 20–50°.

Fotovoltaika umístěná na rovnou střechu má své speciální požadavky. Aby bylo dosaženo ideálního úhlu, je potřeba využít přizvedávací instalační konstrukci, jako to třeba můžete vidět u solárních elektráren vybudovaných na poli.

Vliv na výkon fotovoltaického systému má i její orientace. Nejvhodnější umístění je na jižní stranu. Umístění na východní nebo západní stranu představuje v současně o 20 % nižší výkon. Jediná světová strana, které je dobré se vyhnout, je sever.

Kdy nepřipadá umístění fotovoltaiky v úvahu?

Jak už jsme zmínili výše, tak fotovoltaiku není vhodné umisťovat na střechu se špatnou konstrukcí. Důležitou roli hraje i samotný stav střešní krytiny. Pokud totiž není v pořádku, je potřeba jí nejprve opravit a pak umístit panely.

Vyřešte instalaci fotovoltaiku se specialistou

Přemýšlíte o investici do fotovoltaiky? Nechte si poradit od expertů na zelenou energii. Kontaktujte nás a spojte se s experty, kteří vám pomohou s řešením na míru vašich potřeb.

Mohlo by Vás také zajímat
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu