Finance
5 min čtení
Znáte rozdíl? Debetní vs. kreditní karta.
27.10.2023

Ať už svou kartu nosíte v peněžence, nebo jí máte nahranou v telefonu, určitě jste nikdy moc neřešili to, o jaký typ jde. Většině lidí se tyto finanční názvy pletou, protože oba produkty na první pohled mají ten stejný účel. Slouží k placení. Pojďme si proto ujasnit, jaký je mezi debetní a kreditní kartou rozdíl.

Debetní kartu už od banky máte

Debetní karta je standard a automaticky jí získáte při založení běžného i podnikatelského účtu. Slouží vám k tomu, abyste s ní mohli platit nebo vybírat peníze, které vám přijdou například ze zaměstnání. V případě, že k ní nemáte sjednané další doplňkové služby, tak s ní můžete platit pouze do výše vašeho reálného zůstatku.

Základní funkcí debetní karty je, jak už jsme zmínily, platit s ní bezhotovostně (klidně i online) nebo si z bankomatu vybrat hotovost. V případě, že byste se pokusili zaplatit nákup, který přesahuje váš zůstatek, platba bude zamítnuta bankou.

Kdy můžete jít s debetní kartou do mínusu?

Debetní karta není od základu navržena k tomu, abyste se dostali do situace, kdy budete dlužit. Existují však doplňkové služby, které vám umožní jít nad rámec zůstatku na vašem bankovním učtu. Mezi možnosti, které vám banka nabídne, patří:

Bezúročná rezerva

Jedním z benefitů, jenž vám banka po nějaké době používání účtu může nabídnout je tzv. bezúročná rezerva. Ta je zpravidla ve výši 1 000 Kč a umožňuje v případě nouze přečerpat zůstatek. Zpravidla vám je tato možnost nabídnutá v online bankingu nebo na pobočce.

Kontokorent

Mnohem známějším je kontokorent. Ten vám dovolí přečerpat zůstatek na vašem učtu do předem stanovené částky, kterou banka schválí na základě vaší bonity. U této služby platíte úrok z peněz, které jste přečerpaly. Úroková sazba se zpravidla odvíjí od výše vypůjčené částky a počtu dnů, kdy kontokorent čerpáte.

Co je to kreditní karta a v čem je rozdíl?

Opakem debetní karty je ta kreditní. Místo toho, abyste čerpali své peníze, tak platíte těmi, které vám dala k dispozici banka. V bankovním slovníčku je maximální výše peněz, kterou můžete čerpat, nazvána jako úvěrový limit. Jeho hodnota se odvíjí od toho, jak jste schopní splácet své závazky.

Čerpání úvěru je za předem stanovených podmínek zdarma. Kreditní karta nabízí bezúročné období (zpravidla 40-55 dní), v němž můžete vrátit vypůjčené peníze, aniž by vám byl počítán úrok, který zpravidla má vyšší úrok než klasické spotřebitelské úvěry.

Jaké další výhody nabízí kreditní karta?

S používáním kreditní karty je spojena řada benefitů. Mezi ně patří, například:

  • Peníze se dají půjčit zdarma, pokud je vrátíte včas
  • Při platbě kreditní kartou získáte část peněz z nákupu zpět
  • Prodloužená záruka na zboží u vybraných partnerů
  • Různé možnosti pojištění (nejčastěji cestovní nebo krádeže)

Debetní vs. kreditní karta: Kdy se vyplatí?

Pokud máte možnost mít debetní i kreditní kartu, rozhodně se vyplatí mít obě. Každou z nich pak můžete využívat k jinému účelu. Zatímco debetní karta je skvěla k vybíraní vašich finančních prostředků nebo placení v kamenných prodejnách, tak kreditní karta může fungovat jako taková rezerva.

Kreditní karta se tak hodí ve chvílích, kdy máte nečekané výdaje nebo se chystáte platit na internetu. Neocenitelná je i ve chvíli, kdy cestujete mimo Evropu. Zahraniční hotely a autopůjčovny často nepřijímají debetní karty.

Zvažujete kreditní kartu? Pojďte si jí vybrat s naším finančním specialistou

Zaujala vás kreditní karta? Zjistěte s naším poradcem, jaké máte možnosti a jaký by mohl být váš maximální úvěrový limit. Vyplňte krátký formulář a náš specialista vás kontaktuje. Mezi tím si můžete připravit otázky nebo si přečíst další článek o kreditní kartě.

Mohlo by Vás také zajímat
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu