Finance
6 min čtení
Finanční poradce aneb jak poznat odborníka
21.8.2023

Svět financí nabízí celou řadu produktů a příležitostí, v nichž se nemusíme vždy dobře orientovat. Hypotéka, pojištění, důchod, finanční plánování či investování jsou pro mnohé z nás oblasti, které nedokážeme plně pochopit. V takovém případě bychom se měli obrátit na odborníka, který by nám měl být schopen velmi dobře poradit. Jak poznat dobrého finančního poradce, do jehož rukou se bez obav můžete svěřit?

Nekoukejte na to, zdali jsou služby poradce zadarmo

V České republice jen zřídka narazíte na finančního poradce, který by měl zpoplatněné své služby. Ve většině případů ho neplatíte vy, ale společnost, u které sjedná vaši smlouvu. Proto nejde o zásadní kritérium, podle něhož byste měli finančního poradce posuzovat.

Kdy se svěřit do rukou finančního poradce?

Začínáte řešit své finanční záležitosti sami? Pak se můžete dostat do fáze, kdy vaše potřeby budou natolik komplexní, že je efektivně nezvládnete řešit sami. Právě v takové chvíli na scénu přichází finanční specialista, aby vám pomohl s tím, co potřebujete. Vždy by mělo jít o dlouhodobý vztah, který trvá řadu let.

Finanční poradce by měl být nezávislí

Setkat se můžete se dvěma typy finančních poradců. První skupina pracuje pro banky a pojišťovny (KB, Allianz), zatímco ta druhá pro společnosti zabývajícími se financemi (4Fin, Partners), které mají návaznost na instituce v první kategorii. Jaký je hlavní rozdíl?

  • Finanční poradce v bance či pojišťovně vám nabídne pouze produkty v rámci společnosti, pro kterou pracuje.
  • Nezávislý finanční poradce vám dokáže porovnat nabídky jednotlivých bank a pojišťoven, díky čemuž získáte komplexnější a mnohdy i výhodnější cenovou nabídku.

Pokud je pro vás důležitá „cena/kvalita“, vyplatí se vám vyhledat odbornou pomoc specialisty, který není vázán pouze k jedné společnosti. Narazit ale také můžete na skvělé odborníky v bance i pojišťovně.

Zaměřte se na vzdělání

Dnes už každý finanční poradce musí splňovat požadavky České národní banky (ČNB), aby mohl poskytovat finanční služby. Zaměřit se můžete na to, v jakých oblastech se vámi vybraný specialista vzdělává. Dobré je také zjistit, jaké další certifikace má, jako je například EFA nebo EEP, které se zaměřují na prohlubování znalostí v oblasti financí.

Zkuste si vyhledat reference na daného poradce

Žijeme v době internetu, kdy si informace snadno najdeme pomocí vyhledávače od Googlu nebo Seznamu. Ve většině případů stačí zadat „Finanční poradce + jméno s příjmením“ a během chvíle narazíte nejen na reference klientů, ale také na sociální sítě daného poradce.

Počítat byste měli s tím, že ve většině případů objevíte negativní recenze, protože spokojení lidé často nemají důvod sdílet své zkušenosti. Buďte skeptičtí k informacím, které získáte jak na internetu, tak od vašeho známého a nechte si prostor proto, abyste si vytvořili vlastní a lehce kritický názor.

Poradce se vždy zajímá o vaše cíle

Finanční poradce je tu od toho, aby vám poradil, a především jednal ve vašem nejlepším zájmu. To někdy může být spojené s nepříjemnými zprávami, které však musí být sděleny empaticky a bez zbytečného nabádání k unáhleným rozhodnutím. Vše, co bude řečeno, by vám mělo dávat smysl a být v souladu s vašimi cíli a zájmy.

Varovné signály, které byste měli sledovat

Oblast finančního poradenství mezi klienty nemá dobrou pověst. Ve většině případů se lidé setkávají s prodejci než odborníky na finance. Obchodníkovi jde o peníze, a tak s vámi raději uzavře nevýhodný produkt, než aby myslel na to, zdali je kvalitní a splňuje vaše nároky na život. Na co si tedy dát pozor? V tom vám mohou pomoci následující body.

  • Poradce vás nabádá k okamžitému sjednání nových produktů.
  • Mluví o vašich předchozích pojištěních jako o špatných až velmi nevýhodných.
  • Snaží se ve vás probudit strach a další negativní emoce.
  • Poradce vám není schopen předvést komplexní finanční plán.
  • Neodpovídá vám na některé dotazy či nedokáže správně poradit.
  • Nedodržuje termíny, na nichž jste se dopředu domluvili.
  • Dlouhodobě se o vás nestará a spíše se věnuje novým klientům.

Podle čeho poznat schopného poradce?

  • Poradce se zaměřuje na fakta a je schopen vám říct výhody i nevýhody produktu.
  • Dokáže vám vysvětlit, proč daný bod ve vašem finančním plánu navrhl zrovna takto.
  • Má na vás dost času a je ochoten vysvětlit vám každý dotaz, který máte.
  • Netlačí vás do žádného rozhodnutí a zpravidla má připravených několik alternativ.
  • Dá vám dostatečný čas na to seznámit se s produktem, smlouvou a jeho podmínkami.
  • Vzdělává se a sleduje novinky v oblasti financí, díky čemuž vám dokáže nabídnout tu nejlepší alternativu.
  • Dodržuje termíny, zajímá se o vás a udržuje s vámi kontakt dle potřeby – aktualizace smluv.

Vyzkoušejte jednoho z našich poradců

Potřebujete poradit s financemi? Pokud vás zajímá hypotéka, vyzkoušejte naši kalkulačku anebo srovnávač životního pojištění. V obou případech se můžete spojit s naším specialistou, a to prostřednictví našeho kontaktního formuláře, kde nám zašlete informace o tom, co byste potřebovali řešit a rádi se vám ozveme zpět. Podívat se můžete i na náš portál poradců.

Mohlo by Vás také zajímat
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu