Hypotéky
4 min čtení
Hypotéka v roce 2024. Jaké jsou vyhlídky?
30.1.2024

Rok 2023 se bezpochyby nesl ve znamení vysokých úrokových sazeb. Snížila se poptávka po hypotékách a realitní trh zažil stagnaci. Jak to tak vypadá, letošní rok může přinést dlouho očekávané změny. Pojďme si proto říct, jaká jsou výhledy pro rok 2024.

Jaká jsou očekávání pro letošek?

Už začátek roku 2024 napovídá tomu, že v rámci hypoték dojde ke změně. V tomto případě jde o zrušení limitu DSTI (více v článku: ČNB změnila pravidla pro hypotéky. Co to pro vás znamená?). Pro žadatele o hypotéku tak zůstává v platnost pouze ukazatel LTV (poměr úvěru k hodnotě nemovitosti) sloužící k posouzení rizika.

Další faktor, který v následujících měsících ovlivní úrokovou sazbu je inflace. Pokud se bude nadále snižovat, s velkou pravděpodobností na to bude ČNB reagovat snižováním sazeb. Díky tomu budou mít banky příležitost nabízet novým žadatelům lepší podmínky.

Výhled: inflace v roce 2024

Z pohledu České národní banky se letos očekává obrat k lepšímu. Výše inflace k prosinci činila zhruba 7 %. Odhad pak počítá, že ve 4. kvartálu roku 2024 by mohla inflace klesnout a dosáhnout hodnoty zhruba 3 %.

Výrazně nízké úrokové sazby nečekejte

Sazby u hypotečního úvěru rozhodně nepůjdou strmě dolů. V první polovině roku 2024 navíc bude ČNB postupně snižovat sazby. Letos se však neočekává, že by se dostaly pod hranici 5 %. Banky pak můžou pracovat s individuální nabídkou a případnou možností fixace na delší dobu, díky čemuž mohou mírně navýšit zájem o hypotéku oproti předešlému roku.

Až rok 2025 by mohl být příznivější pro úrokovou sazbu hypoték, která by mohla klesnout ke 3 %. Důležité je ale počkat a sledovat, jak se v mezičase vzpamatuje ekonomika České republiky.

Jaká bude poptávka po nemovitostech?

Očekávání ohledně oživení nemovitostního trhu jsou spíše pozvolné. V tuto chvíli je ve fázi stagnace, což se v následujících měsících bude postupně měnit. Nejlepší chvíle pro pořízení nemovitosti bude v prvních měsících tohoto roku.

Říkáte si proč? Kupující budou mít možnost s prodávajícím vyjednávat o ceně bytu nebo domu. Mohou tak pořídit nemovitost ještě za nižší částku, protože v současnou chvíli není vysoká poptávka, a tak většina prodávajících nemá možnost vybírat si s více nabídek, které by cenu navýšily.

Budou se zvyšovat ceny nemovitostí?

Ještě v roce 2022 rostly ceny všech typů nemovitostí. Rok 2024 však podobnou situaci nezažije. Mírný růst zaznamenají novostavby ve větších a krajských městech. Dařit se bude i stavebním parcelám, kterým se v roce 2023 vedlo dobře, protože jich není dostatek.

Stagnovat nebo mírně zvyšovat svou cenu budou i starší, ale stále kvalitní byty a rodinné domy v atraktivních lokalitách v blízkosti velkých měst.

Zato pokles cen se dá předpokládat u rodinných domů ve špatném technickém stavu, které jsou umístěny dál od větších měst. Hlavním důvodem, proč tomu tak bude, jsou vysoké ceny stavebního materiálu a prací – rekonstrukce se jednoduše nevyplatí. Z pohledu kupujícího bude mnohem lákavější koupit si nemovitost v lepším stavu.

Spočítejte si hypotéku

100 000 Kč
20 000 000 Kč
Mohlo by Vás také zajímat
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu