Hypotéky
5 min čtení
Hypotéka vs. úvěr: Čím financovat vlastní bydlení?
5.1.2024

Při financování vlastního bydlení můžete využít hypotéku nebo úvěr. Každá varianta má trochu odlišné využití. Pojďme si proto udělat v obou způsobech financování jasno a říct si, v jakých případě využijete hypotéku a kdy zase úvěr.

Hypotéka vs. úvěr: Jaký je rozdíl?

Pod pojmem hypotéka si zpravidla představíte účelový úvěr na bydlení. To pro vás znamená, že peníze, které získáte od banky, musíte účelově vynaložit na financování koupě nemovitosti či její rekonstrukce.

Úvěr, také mnohdy zaměňován za půjčku, se týká vypůjčených peněz. Ty zpravidla můžete využít na cokoliv: od koupě vozidla, vybavení domácnosti až po rekonstrukci bytu. Záleží pouze na vás, jak s finančními prostředky naložíte.

Pro lepší orientaci si oba způsoby financování blíže rozvedeme, abyste v nich měli jasno.

Co je to hypotéka?

Jak jsme již zmínili výše, hypotéka je účelový úvěr na bydlení (jedinou výjimkou je tzv. americká hypotéka). Tento typ úvěru lidé zpravidla využívají ke koupi domu, bytu či pozemku k výstavbě novostavby. Bance pak nemovitostí ručíte, a to do doby, než hypotéku splatíte.

Tento typ úvěru tak slouží nejen ke koupi nemovitosti, ale také k výstavbě novostaveb, rekonstrukce, vypořádání dědictví, společného jmění manželů nebo k refinancování stávající hypotéky.

Hypotékou můžete financovat i rekreační objekt, který má své číslo popisné/evidenční, vede k němu cesta a dá se celoročně užívat.

Dalším výrazným specifikem hypotéky je i doba její splatnosti. Lidé si jí většinou berou zhruba na 30 let dopředu a splácí jí celý život. V rámci těchto let se pak mění i úroková sazba, která je po určitou dobu garantována (3, 5, 7 nebo 10 let, záleží na bance).

Hypoúvěr

Další variantou k hypotéce je tzv. hypoúvěr. Hlavním rozdílem je to, že vám ho neposkytuje banka, ale stavební spořitelna, u níž máte stavební spoření. Zpravidla má stejné parametry, které jsme zmiňovali výše.

K tomu, abyste mohly hypoúvěr využít, budete ze zákona muset do stavebního spoření vkládat peníze minimálně 3 roky. Tento úvěr také má 2 varianty:

1. Klasický úvěr ze stavebního spoření, který získáte ve chvíli, kdy naspoříte určité procento (zpravidla se pohybuje od 30 % do 50 %). Zbývající peníze do stanovené částky při sjednání tohoto produktu, vám spořitelna půjčí.

2. Překlenovací úvěr můžete využít ve chvíli, kdy si sjednáte stavební spoření. Vypůjčíte si peníze a zároveň spoříte, abyste naspořili dostatečnou částku k splnění podmínek pro klasický úvěr (viz bod 1).

Co je to spotřebitelský úvěr?

Spotřebitelský úvěr budete znát spíše pod pojmem půjčka. Ve většině případů po něm sáhne více lidí, protože může být jak účelová, tak neúčelová, která je u klientů častější. Peníze si v tomto případě můžete vypůjčit u banky nebo nebankovních institucích.

Mezi spotřební úvěry si tak můžete představit půjčku na auto, ale i nákup na splátky. Patří sem celá řada podobných produktů, které vám umožňují platit za zboží penězi někoho jiného (např. kreditní karta, leasing, kontokorent a další).

Hypotéka vs. spotřebitelský úvěr k financování bydlení

Ačkoliv vám oba způsoby financování mohou přijít podobné, rozdíly jsou patrné ve chvíli, kdy si potřebujete půjčovat vyšší částku. K financování nemovitosti se spíše hodí hypotéka, která je z dlouhodobého hlediska výhodnější a můžete jí sjednat i na dobu delší 30 let.

Spotřebitelský úvěr se pak hodí ve chvíli, kdy si potřebujete půjčit menší obnos peněz a na kratší dobu. Nejčastěji si peníze můžete vypůjčit až na 10 let. Na druhou stranu musíte počítat s vyšším úrokem. Úvěr je tak skvělým řešením pro rekonstrukce, financování tepelného čerpadla nebo fotovoltaiky.

Srovnejte si nabídku hypotéky nebo získejte ten nejlepší úvěr

Pokud přemýšlíte o vlastním bydlení, teď už víte, jaké dvě možnosti máte. První i novou nemovitost můžete financovat pomocí hypotéky. Srovnejte si aktuální nabídky s naší hypoteční kalkulačkou a náš specialista na finance vám pomůže nejen s jejím vyřízením, ale projde s vámi koupi nového bydlení od A do Z.

V případě spotřebitelského úvěru si u nás můžete spočítat půjčku a získat tu nejlepší cenu. To se vám vyplatí, pokud plánujete modernizaci, drobné úpravy nebo chcete investovat do obnovitelných zdrojů energie a vytápění.

Spočítejte si hypotéku

100 000 Kč
20 000 000 Kč
Mohlo by Vás také zajímat
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu