Zelená energie
4 min čtení
Jak funguje fotovoltaika, když je zataženo či zima?
5.6.2023

Solární panely jsou moderním řešením, jak využít obnovitelný zdroj energie ve vaší domácnosti. Ušetří vám nejen na ceně elektřiny, ale také jde o šetrný způsob, jak snížit vaší uhlíkovou stopu. Na druhou stranu se objevují otázky typu, zdali fotovoltaika dokáže generovat energii při zatažené obloze nebo v zimě. Pojďme se blíže podívat na to, jak solární panely v těchto podmínkách fungují.

Proč pořizujeme fotovoltaiku?

Fotovoltaika (také solární panely) slouží k výrobě energie, která jako zdroj využívá sluneční záření. Tu pak můžete použít ve vaší domácnosti k provozu elektrických spotřebičů či ohřevu vody, díky čemuž se stáváte méně závislými na dodavatelích energie.  Jde tedy o praktické řešení, jak z dlouhodobého hlediska snížit spotřebu elektřiny a ušetřit, ale také mít ekologicky šetrnější domácnost.

CHCI VĚDĚT VÍCE: Zajímá vás fotovoltaika jako ekologická alternativa k drahým energiím? Pak si přečtěte náš článek, kde se dozvíte základní a podstatné informace.

Fungují solární panely, když je slunce za mraky?

Pokud bychom na věc pohlíželi velmi přímočaře, tak by nám z jednoduché rovnice vyšlo, že fotovoltaika bez slunečních paprsků nemůže vytvářet energii. I když je slunce schované za mraky, tak na solární panely dopadá sluneční svit. Ten sice není tak silný, ale je dostatečný, aby vytvořil dostatek energie.

Za zhoršeních světelných podmínek klesá účinnost fotovoltaických panelu zhruba o 10násobek. Žádnou energii pak nevytvoří, pokud padne hustá mlha či se strhne prudký liják.

Solární panely a jak fungují v zimě?

Je zřejmé, že solární panely budou v zimních měsících produkovat méně energie. Celkový souhrn se tak oproti letním dnům sníží pouze na 20 %, což je dostatečné pro pokrytí běžných spotřebičů. Kromě toho zimní dny jsou také charakteristické svými slunnými, ale zato chladnými dny, a proto se nevyplatí fotovoltaiku v tomto období zakrývat a chránit jí před okolními vlivy počasí.

Sníh musí rozhodně pryč

Pokud nastane situace, že solární panely zakryje sníh, tak je nutné, abyste jej odstranili. Jak už z logiky věci vyplývá, tak v takovém případě fotovoltaika nebude produkovat energii. Proto mějte na paměti tyto zásadní pravidla:

  • Nikdy nechoďte na střechu, pokud nevíte jak a zdali je to pro vás bezpečné. Raději se obraťte na odborníka, který vám pomůže.
  • Menší sněhový poprašek z panelu odstraňujte kartáčem s měkkými vlákny a buďte opatrní, ať fotovoltaiku nepoškodíte.
  • Na hustší pokrývku nejprve použijte speciální sněhovou lopatu k odstranění sněhu ze střechy.

Nechte si poradit od odborníků na fotovoltaiku

Fotovoltaika je skvělé a ekologické řešení pro rodinný dům. Zajímá vás, jak by mohl obnovitelný zdroj energie fungovat u vás doma? Spojte se s naším odborníkem na zelenou energii, stačí nám jen vyplnit několik informací a specialista na fotovoltaiku se vám v následujících dnech ozve. Společně pak vyřešíte všechny potřebné záležitosti a zjistíte, zdali jsou solární panely tím pravým pro řešením i pro vaši nemovitost.

Mohlo by Vás také zajímat
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu