Hypotéky
5 min čtení
Jak na vlastní bydlení pro děti?
25.2.2024

Každý milující rodič chce svým potomkům dopřát to nejlepší. Proto mezi vyhlídkami do budoucna může být i vlastní bydlení, které se může pro mladé lidi bez úspor zdát jako nedosažitelný cíl. Čím dříve si to uvědomíte, tím lépe můžete svým dětem dopřát spokojenější život ve vlastním bydlení. Pokud ale nevíte, jak nato, probereme si téma vlastního bydlení pro děti v dnešním článku.

Má smysl využívat spořící produkty?

Mezi nejznámější produkt, který se hojně používal k financování bydlení bylo stavební spoření. Tento kdysi atraktivní produkt však nenabízí už tak zajímavé zhodnocení do budoucna. Státní příspěvek v roce 2024 se snížil o polovinu (při vkladu 20 tisíc ročně) z toho důvodu, že je státem vnímám jako produkt, kterým se financují spíše rekonstrukce než výstavba nemovitostí.

Vhodným způsobem není ani odkládání peněz na spořící účet nebo je držet v hotovosti. Tyto peníze ročně ztrácí na své hodnotě, ale také k nim budete mít snadnější přístup. V takovém případě se může stát, že po těchto penězích sáhnete ve chvíli, když se ve vašem životě nastane nějaká nečekaná událost, a tak našetříte mnohem méně.

Zaměřte se na dlouhodobou investici

Od neefektivního spoření, které se spíše hodí pro krátkodobé cíle, se zaměřme na dlouhodobý horizont. Právě v takovém případě na řadu přichází investování, které z dlouhodobého hlediska nabízí lepší zhodnocení díky složenému úročení. Proto si představíme dvě možnosti, které můžete mít.

Investujte do akcií, ETF či podílových fondů

Mezi dlouhodobé finanční produkty, které můžete využít k spoření na vlastní bydlení pro dětí patří oblíbené akcie, ETF či podílové fondy. Dnes již existuje řada aplikací, která vám pohodlně umožní investovat do výše zmíněných aktiv. Pojďme si je blíže přdstavit.

1. Akcie

Koupí akcie se stáváte „spolumajitelem firmy“. Pokud se firmě daří, pořizovací cena na burze se zvyšuje a v budoucnu můžete svůj podíl prodat se ziskem. Některé akcie také vyplácejí dividendu (část zisku firmy), ale zpravidla nenabízejí vysoké roční zhodnocení.

Při investování s akciemi důležitou roli tak hraje jejich výběr. Proto je potřeba zohlednit potencionální riziko investice do vybrané společnosti, což může být pro nezkušené investory obtížné.

2. ETF (Exchange Traded Funds)

ETF si můžete představit jako pomyslné košíky s různými investicemi, které můžeš koupit a prodat jako akcie. Mohou obsahovat akcie, dluhopisy a jiná finanční aktiva. Hlavní výhoda je, že místo abyste si kupovali jednotlivé akcie, investujete do celého balíčku. To je dobré pro rozložení rizika, protože když jedna firma nebo sektor ztrácí, můžeš na tom vydělat jinde.

3. Podílové fondy

Podílové fondy jsou podobné ETF, ale s několika rozdíly. Shromažďují peníze od investorů, které se investují do různých aktiv. Hlavní rozdíl je v tom, jak se kupují a prodávají. Zatímco ETF můžeš koupit a prodat kdykoliv během dne, jako akcie, podílové fondy se obvykle kupují a prodávají za cenu stanovenou na konci obchodního dne. Také mají manažery, kteří rozhodují, kam peníze investovat, a za to si účtují poplatky.

Kouzlo složeného úročení

V rámci investic se nejčastěji počítá s tzv. složeným úročením. Jde o jednoduchý matematický koncept, který z dlouhodobého hlediska počítá s tím, že se v následujících letech zhodnocují i vaše zisky v daném roce. Snadno by se to dalo vysvětlit na efektu sněhové koule, která se kutálí a nabaluje na sebe sníh, a tak roste.

Příklad složeného úročení

Pokud byste začali investovat částku 2000 Kč měsíčně a vaše průměrné zhodnocení by po dobu 15 let činilo 10 %, tak byste ve výsledku měli našetřeno 845 000 Kč.

Investiční nemovitost

Dalším řešením může být i investiční nemovitost. V případě, že dosáhnete na hypoteční úvěr, můžete byt nebo dům po dobu několika let pronajímat (ve své podstatě vám hypotéku platí nájemník). Až vaše dítě bude chtít osamostatnit, můžete mu nemovitost darovat nebo dům či byt prodat k financování nového byldení.

Spočítejte si hypotéku

100 000 Kč
20 000 000 Kč
Mohlo by Vás také zajímat
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu