Finance
6 min čtení
Jak si správně vybrat kreditní kartu?
22.11.2023

Každý z nás má v peněžence nebo v mobilu nahranou kartu z banky. Ve většině případů jde o debetní kartu, kterou automaticky dostaneme k běžnému účtu. Mylně jí označujeme za kreditní, která funguje na jiném principu. Pojďme si proto říct, co je to kreditní karta a podle čeho si jí vybrat.

Co je to kreditní karta?

Kreditní karta funguje jako finanční produkt. Oproti debetní kartě vám umožňuje využívat peníze banky namísto těch vašich. Jde o úvěr, jehož výše se odvíjí od vaší bonity. S bankou si nastavíte maximální částku, kterou máte možnost čerpat.

Peníze si můžete vypůjčit krátkodobě, ale i dlouhodobě, což z hlediska výše úroku není zcela výhodné. Vždy je lepší, pokud čerpané prostředky splatíte včas – v tzv. bezúročném období.

Kdy se vám vyplatí zřídit kreditní karta?

  • Cestování: Pokud cestujete do zahraničí (mimo EU), tak pro vás bude kreditní karta velmi užitečným a cenným pomocníkem. Některé hotely a půjčovny aut totiž akceptují pouze tento typ karet.
  • Online platby: Kreditní karta může být zajímavým řešením při platbách na internetu. Máte tak jistotu, že peníze na vašem účtu jsou v bezpečí.
  • Nenadále výdaje: Může nastat situace, kdy budete muset něco zaplatit a zrovna nebudete mít celou částku. V takovém případě můžete uhradit rezervační poplatek, opravu nebo pořídit nový spotřebič.

Kdy od kreditní karty dát ruce pryč?

  • Při řešení finančních problémů: Kreditní karta rozhodně neslouží k řešení finančních problémů a důrazně ji nedoporučujeme zřizovat výhradně za tímto účelem.
  • Výběry z bankomatu: Pokud u sebe rádi nosíte hotovost, tak kreditní karta není vhodná pro hotovostní platby. Každá transakce je zpoplatněná (zpravidla 1 % z vybrané sumy) a čím větší částku vyberete, tím více zaplatíte na poplatcích.
  • Nevyužijete bezúročné období: Banka vám finanční prostředky půjčí, ale pokud peníze nevrátíte v bezúročném období, tak vás čeká poměrně vysoký úrok, na němž dost přeplatíte.

Důležité je si uvědomit, že ve většině případů jde o velmi individuální záležitost. Co platí pro vás, nemusí pro druhé. Proto je potřeba, abyste své rozhodnutí pečlivě zvážili, stanovili si pro a proti a zároveň si řekli, jak s kreditní kartou chcete pracovat v rámci vašich výdajů.

Podle jakých kritériích vybrat kreditku?

Při výběru kreditky byste neměli postupovat lehkomyslně, protože jde o závazek, který má své klady i zápory. Pojďme se blíže podívat na to, jaké parametry jsou klíčové pro to, abyste si vybrali tu správnou kreditní kartu pro vás.

Účel kreditní karty

V první řadě si odpovězte na to, proč si kreditní kartu chcete pořídit. Zaujaly vás její výhody anebo jí chcete mít pro případ, kdyby se vyskytly nečekané výdaje? Ačkoliv se to nemusí zdát relevantní, tak roli při výběru hraje i to, jestli jí budete používat pravidelně, nebo jen v případě nouze.

Zaměřte se na úrokovou sazbu

Jedním z důležitých ukazatelů je úroková sazba. Ta vám řekne, kolik zaplatíte navíc, pokud úvěr nestihnete splatit ve stanoveném čase (tzv. bezúročném období). Výše úroku se zpravidla pohybuje od 9 až nad 20 % za rok.

Pozornost věnujte bezúročnému období

Dalším údajem, kterému věnujte pozornost, je bezúročné období. To u kreditní karty určuje, jakou máte dobu na to, abyste vyčerpanou část úvěru splatili bez úroku. Toto časové období je v rozmezí od jednoho až dvou měsíců.

Podívejte se, jestli jsou u kreditní karty poplatky

Při sjednání kreditní karty se vám vytváří úvěrový účet. S jeho vedením tak mohou být spojené poplatky. Proto si velmi dobře přečtěte podmínky, protože poplatek často bývá v řádech stovek korun měsíčně, takže se vám držení kreditní karty může lehce prodražit.

Výše úvěru, který můžete čerpat za měsíc

Dalším důležitým faktorem je i částka, kterou můžete vyčerpat. Ta se může odvíjet od vašich příjmů, ale banka také může zohlednit vaši bonitu nebo členy domácnosti.

Jaká je minimální výše splátek

V případě, že byste úvěr nesplatili v bezúročném období, je dobré zjistit, jaká je minimální výše splátky a kolik případně přeplatíte.

Doplňkové služby a benefity

Ke každé kreditní kartě je nabízena řada dalších benefitů nebo doplňkových služeb. Ty mohou zahrnovat cashback, prodlouženou záruku či výhodně nějaké zboží u obchodních partnerů. V takovém případě na vás mohou čekat:

  • slevy za nákup u partnerů
  • slevy s programem MC ELITE / Sphere card
  • odměna za platbu kartou s příspěvkem do systému penzijního pojištění nebo stavebního spoření
  • sbírání bodů
  • cestovní pojištění nebo pojištění zneužití karty
  • pojištění nákupu proti poškození nebo krádeži
  • prodloužená záruka na zboží
  • sleva na pohonné hmoty
  • asistenční služby

Nechte si poradit s výběrem kreditní karty

Zaujala vás kreditní karta? Vyberte si tu pravou s naším finančním specialistou a začněte využívat výhody, které vám její používání může nabídnout.

Mohlo by Vás také zajímat
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu