Investice
4 min čtení
Jak zdanit příjmy z investic v roce 2024?
1.2.2024

Ať už jste zkušený investor, nebo teprve začínáte, vždy je potřeba si udělat jasno v tom, zdali vám vzniká daňová povinnost. Přečtěte si náš ucelený průvodce, který vám napoví, jaké příjmy fyzických osob podléhají zdanění a proč.

Jak je to s cennými papíry?

Pokud ve svém investičním portfoliu máte akcie, podílové listy, dluhopisy, ETF nebo jiné cenné papíry, pak zpozorněte. Jejich pořízením vám nevzniká daňová povinnost. Tu máte až v případě, že dané aktivum prodáte nebo vám je z něj vyplacena dividenda.

I letos je sazba z prodeje stanovena na 15 % (dle § 10 zákona o daních z příjmů patří do tzv. ostatních příjmů). Odečíst si můžete pořizovací cenu a poplatky spojené s jejich pořízením.

V případě, že váš základ daně je vyšší než 3násobek průměrné mzdy, daníte vyšší 23% sazbou.

Kdy nemusíte cenné papíry danit

V případě prodeje cenných papírů existují dvě situace, kdy je nemusíte danit. Pojďme si obě možnosti blíže představit.

Prodej cenných papírů do 100 000 Kč

Pokud během zdaňovacího období prodáte cenné papíry do 100 000 Kč, neuvádíte je v daňovém přiznání. Částku si ale nepleťte se ziskem z investice, jde o celkovou hodnotu (vámi investované peníze + zisk). Pakliže vyberete investovaných 100 001 Kč, budete muset odvádět daň ze zisku.

Příklad 1.: Prodáte akcie v celkové hodnotě 98 000 Kč. Z vlastního jste investovali 35 000 Kč a zisk je 63 000 Kč. Není potřeba uvádět v daňovém přiznání.Příklad 2.: Prodáte akcie v hodnotě 101 000 Kč, kdy investovaná část je 100 000 Kč a váš čistý zisk je 1 000 Kč. Musíte podat daňové přiznání a získaných 1 000 Kč zdanit dle toho, do jaké kategorie příjmů spadáte.

Dodržíte časový test

Další situace, kdy nemusíte řešit daňové přiznání je tzv. časový test. Pokud cenné papíry držíte déle jak 3 roky, tak jejich prodej nemusíte dokládat, i kdyby zisk z nich přesahoval 3násobek průměrné mzdy.

Jak je to s dividendami?

Dividenda (podíl ze zisku, který vyplácí některé společnosti) je vždy zdaněna 15% srážkovou daní. Tu vám strhne společnost, u níž máte cenné papíry uložené. Počítat musíte s tím, že se na ně nedají uplatit žádné výdaje.

Pokud jde o společnost se sídlem v ČR, dividendu v daňovém přiznání nemusíte uvádět. Problém nastává ve chvíli, kdy investujete do zahraničních firem. U svého brokera musíte vyplnit formulář WB-3, aby nedošlo ke dvojímu zdanění, a uvést je v daňovém přiznání.

Příjmy z úvěru

Dnes jsou poměrně oblíbené investice do P2P půjček nebo developerských projektů. Tyto příjmy také spadají do ostatních příjmů a příjmů z kapitálového majetku. V takovém případě je potřeba z úroku zaplatit 15% daň a také podat daňové přiznání.

Příjmy z nájmu

Pokud pronajímáte svou nemovitost, musíte tyto příjmy uvést v daňovém přiznání. Ty se počítají za kalendářní rok a je potřeba zahrnout je do základu daně. Z příjmů z najmu si tak můžete odečíst reálné výdaje, případně se dá uplatnit 30% výdajový paušál. Vždy je ale dobré se poradit s účetní.

Kryptoměny a daně?

Ačkoliv se o kryptoměnách mluví jako o investicích, z pohledu daňového zákona se na ně takto nepohlíží. Zdanění se tak řídí podle § 10 zákona o daních z příjmů, v tomto případě mezi příjmy a výdaji na nákup kryptoměny.

Jestliže ve zdaňovacím období vaše ostatní příjmy (i z kryptoměn) nepřesáhnou 30 000 Kč, není potřeba podávat daňové přiznání.

 

Mohlo by Vás také zajímat
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu