Hypotéky
4 min čtení
Jaké možnosti máte pro financování pozemku a co je důležité vědět
4.4.2022

Jelikož ceny nemovitostí jdou prudce nahoru, a to zejména ve velkých městech, koupě pozemku se jeví jako dobrá investiční příležitost. Víte ale, jak takovou parcelu financovat? Možností je hned několik, ale většina z nich má nějaký ten háček. Pojďme se s problematikou blíže seznámit a udělat si jasno v tom, co můžete očekávat od financování pozemku úvěrem.

Není pozemek jako pozemek

Koupě pozemku vám na první pohled může připadat jako velmi triviální a bezproblémová záležitost. Víte ale, že není pozemek jako pozemek? Tím myslíme, že na výběr je hned z několika druhů a rozhodně není od věci mít o nich povědomí už na samotném začátku. Nejčastěji se tak setkáte s:

  • Stavební parcely, také pozemky sloužící k výstavbě.
  • Zastavěné plochy
  • Ostatní plochy
  • Zemědělské pozemky
  • Lesní pozemky
  • Vodní plochy

Výčet je samozřejmě širší, ale zmínili jsme pouze ty nejčastější typy. Důvodem, proč je dobré mít na paměti, jaký pozemek pořizujete, vám v mnoha situacích usnadní život. Druhu parcely odpovídá její cena a je zřejmé, že nejdražší budou pozemky určené k výstavbě – sloužící k bydlení.

Z čeho financovat koupi pozemku

Důležité je si uvědomit, odkud budete čerpat finanční prostředky. Pakliže využijete vlastní zdroje, nemusíte se ničeho obávat a nakupovat můžete bez jakéhokoliv omezení. V případě financování na úvěr či hypotéku to ale má své logické háčky. Pojďme si o nich něco blíže říct.

Půjčit si můžete pouze na pozemky určené k bydlení

Půjčené peníze sloužící ke koupi pozemku budete moci využít pouze na parcelu, která je určená k výstavbě rodinného domu. Není tak možné, abyste těmito finančními prostředky pořídili pole nebo vinice. Navíc si před žádostí o hypoteční úvěr budete muset zjistit hned několik skutečností:

Zdali je pozemek zaznamenán v uzemním plánování obce či města. Banku zajímá, zda k parcele vedou pozemní komunikace. Důležité je připojení k inženýrským sítím (voda, odpad, elektřina atp.). Zřetel berte i na plochu pozemku, bance se nemusí líbit velikost parcely nad 1000 m2. V potaz přicházejí i právní záležitost spojená s pozemkem, jako je věcné břemeno.

Při koupi pak platí standardní pravidla. U stavebního spoření použijete našetřené peníze, nebo si vezmete úvěr ze stavebního spoření. Naopak u hypotéky budete potřebovat určité procento z kupní ceny stavební parcely, nejčastěji 20 %.

Před uzavřením kupní smlouvy byste samozřejmě měli zjistit, zdali na daný pozemek nejsou zadány stavební uzávěrky. Ty vám mohou nepříjemně překazit plány, pokud počítáte s okamžitou výstavbou rodinného domu, a proto je dobré na to myslet s předstihem

TIP: Zajímá vás víc informací o hypotéce? Vše potřebné se dozvíte v rámci kurzu finanční gramotnosti zaměřujícím se na téma: Bydlet ve vlastním.

Financování pozemku a pozdější výstavba domu na hypotéku

V případě, že zvažujete koupit pozemek, na němž v budoucnu plánujete stavět, je potřeba počítat s následujícími dvěma podmínkami:

  • Pozemek, který je zatížený hypotékou je v zástavě banky, a tak jej nemůžete použít pro účely zřízení nové hypotéky.
  • Pokud se rozhodnete na témže pozemku stavět a financovat bydlení hypotékou, pak si jí musíte vzít u stejné finanční instituce.

Potřebujete poradit s hypotékou?

Teď už víte vše podstatné. Pokud budete chtít zajistit nemovitost hypotékou, rozhodně vyzkoušejte naší hypoteční kalkulačku, která vám vypočítá potřebné parametry. Když budete potřebovat vše probrat, naši finanční poradci jsou tu pro vás.

 

Spočítejte si hypotéku

100 000 Kč
20 000 000 Kč
Mohlo by Vás také zajímat
Investice
3 min čtení
Kdy se vyplatí vzít si úvěr?
14.4.2024
Zelená energie
3 min čtení
Jaké jsou náklady na provoz tepelného čerpadla
3.4.2024
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu