Životní pojištění
3 min čtení
Miniseriál: Pojištění invalidity aneb proč myslet na následky nemoci či zranění
2.7.2021

Zranění či nemoc s trvalými následky je něco, u čeho každý doufá, že se mu nikdy nestane. Ani my samozřejmě nechceme nic takového přivolávat. Nemoc či úraz si ale bohužel nevybírá, může potkat každého z nás. Právě proto je dobré být připraven a pojištění invalidity si pro sichr zařídit. 

Co je to pojištění invalidity 

Pojištění invalidity spadá pod životní pojištění stejně jako například pojištění pracovní neschopnosti či smrti. I toto pojištění tedy chrání vaše příjmy v případě nečekaných událostí, které negativně zasáhnou do vašeho rozpočtu.  

Proč se pojistit  

Invalidita má neočekávaný a zcela zásadní ekonomický dopad nejen na toho, kdo jí je přímo zasažen, ale také na celou jeho rodinu. Při zvažování tohoto pojištění je důležité myslet na to, že úraz či nemoc opravdu může potkat každého. V případě invalidity přitom nejde v uvozovkách jen o to, že vám klesnou příjmy. Spolu s nemocí či následky úrazu totiž přicházejí i nové a často veliké výdaje spojené s léčbou, které vám již zdravotní pojišťovna neuhradí. Může jít o dlouhodobou rehabilitaci, bezbariérovou úpravu bytu či domu a další s tím spojené výdaje. Nezapomeňte, že pro každý případ je možno tento typ životního pojištění sjednat také u dětí. 

Od státu v případě invalidity samozřejmě máte nárok na invalidní důchod. Kolik opravdu od státu v případě invalidity dostanete, se odvíjí od vašeho hrubého měsíčního příjmu, počtu odpracovaných let a samozřejmě také od vážnosti konkrétního postižení. Jsou rozlišovány tři stupně invalidity podle toho, jak moc vám dané následky brání ve výkonu povolání.  

Stupně jsou následující

  • I. stupeň invalidity: U něj se jedná o pokles pracovní schopnosti v rozmezí 35 až 49 %. A o jaké úrazy se může jednat? Tak například jde o ztrátu zraku na jednom oku či amputaci ruky v předloktí. 
  • II. stupeň invalidity: Pokles pracovní schopnosti o 50 až 69 %. Sem řadíme například úplnou hluchotu. 
  • III. stupeň invalidity: Pokles pracovní schopnosti o více než 70 %. Zde se jedná například o onemocnění zhoubným národem. 

Invalidní důchod od státu je určitě lepší než nic, ale v každém případě (ať už je váš měsíční příjem jakýkoli) jde o zásadní snížení životní úrovně, a proto je určitě dobré mít finanční polštář vytvořený pro případ invalidity, ať už se do ní dostanete z jakýchkoli příčin. Pojištění invalidity slouží k srovnání rozdílu mezi ztraceným příjmem a invalidním důchodem vypláceným státem.  

Pojištění invalidity snadno spočítá naše kalkulačka 

Jaká bude cena vašeho pojištění invalidity, snadno spočítá naše kalkulačka životního pojištění. Stačí zadat pár údajů a my už provedeme srovnání dostupných pojištění invalidity a vybereme pro vás to nejvhodnější pojištění. 

Spočítejte si životní pojištění

10 000 Kč
100 000 Kč
Mohlo by Vás také zajímat
Životní pojištění
3 min čtení
Jak se vyplácí životní pojištění s rizikem smrti?
23.4.2024
Hypotéky
5 min čtení
Jak můžete začít šetřit na hypotéku?
19.4.2024
Investice
3 min čtení
Kdy se vyplatí vzít si úvěr?
14.4.2024
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu