Hypotéky
4 min čtení
Poradíme vám, jak zjistit cenu nemovitosti
27.2.2023

Rozhodli jste se prodat byt, dům, pozemek či jinou nemovitost? V takovém případě vás nejspíš trápí jedna palčivá otázka. Jak zjistit cenu nemovitosti? Rozhodně nejde o nic, co byste mohli subjektivně a jen tak odhadnout. Důležité je si zjistit, za kolik můžete svou nemovitost prodat, aniž byste zbytečně prodělali, nebo v nejhorším případě nenašli kupce. Pojďte se s nejznámějšími způsoby, jak zjistit cenu nemovitosti, seznámit v následujících odstavcích.

Zorientujte se na inzertních serverech s realitami

První možností, která vás pravděpodobně napadne, je zjistit cenu nemovitosti skrze inzertní weby. Jde zdaleka o nejjednodušší možnost, kterou můžete udělat klidně i na vašem mobilním zařízení. Pak už jen stačí správně nastavit filtry s ohledem na dispozice, lokalitu a vybavenost. To můžete udělat na nejznámějším portále, jako jsou sreality.cz, realitydnes.cz, bezrealitky.cz a další, jež určitě znáte.

Samozřejmě musíte počítat s tím, že jeden den není dostatečný k úplné analýze. Nabízená cena je jedním hlediskem, ale druhou stranou mince je i to, zdali se nemovitosti za tuto cenu opravdu prodají. Tento způsob může mít několik nevýhod, jako například:

  • Cena, za kterou je byt, dům či pozemek inzerován, nemusí být v případě prodeje konečnou částkou.
  • V rámci inzertních webů s realitami bývají nemovitosti cenově mírně nadsazené, a tak jejich reálná hodnota je o 15-20% nižší.
  • Nevíte, jak dlouho je byt, dům či pozemek na portálu inzerován a co je důvodem, proč se doposud neprodal.

Nechte si vypracovat znalecký posudek

Druhou možností, která je velmi jednoduchá a určitě vás také napadne, je odhad odborníka, jenž zpracuje znalecký posudek. Odhadce ze svého okolí najdete na internetu. Poté si stačí pouze domluvit termín. Počítat musíte s tím, že znalec si prostory vyměří, pracuje s tabulkovými metodami a cenu určí na základě obvyklé ceny.

Brát v potaz musíte i to, že jde o odhad běžné ceny. Zjistit tržní cenu nemovitosti není úplně v silách odhadce. Počítat také musíte s tím, že cena takového posudku vás vyjde zhruba kolem 5000 tisíc v závislosti na tom, o jaký typ nemovitosti půjde.

Zjistěte cenu nemovitosti pomocí tržní mapy

Mezi další možnosti, jak zjistit cenu nemovitosti, patří tržní mapy. Ty jsou ideální z toho důvodu, když chcete opravdu zjistit, jakou cenu mají byty ve vašem okolí. Jedná se o poměrně jednoduché řešení, které funguje jako katastr nemovitostí – ten má podobné informace o cenách zpoplatněné.

Snadno si tak do tržní mapy zadáte vybrané parametry: velikost v metrech čtverečních, stav nemovitosti, lokalitu a další technické informace. Ty se porovnávají s nabídkovými či transakčními cenami daného typu nemovitosti. Pak už si stačí vybrat období, za jakou chcete tržní cenu bytu zjistit.

Hlavní nevýhodou tak bývá, že není vhodný k zjištění ceny rodinného domu. Zde je totiž ocenění nemovitosti poměrně individuální, jelikož jde v mnoha případech o velmi specifický typ.

Obraťte se na realitního makléře

Zdaleka nejpřesnějším způsobem, jak zjistit cenu vaší nemovitosti, je obrátit se na realitní kancelář. Důvod, proč tomu tak je, není třeba dlouze vysvětlovat. Tito lidé se na realitním trhu pohybují, a tak mají přehled o tom, za kolik můžete prodat, protože u sebe mají nejrelevantnější údaje a data, díky nimž lze cenu získat.

Zjistěte s námi cenu nemovitosti on-line

Plánujete prodej bytu, domu či pozemku. Víme, jak zjistit cenu nemovitosti snadno a rychle. Přeskočte výše zmíněné způsoby a nechte si udělat odhad on-line. K tomu vám budou stačit běžné informace o vaší nemovitosti, které určitě znáte. Zjistěte odhadní cenu nemovitosti on-line z pohodlí vašeho domova a pak se rozhodněte, jak budete postupovat.

 

Spočítejte si hypotéku

100 000 Kč
20 000 000 Kč
Mohlo by Vás také zajímat
Životní pojištění
3 min čtení
Jak se vyplácí životní pojištění s rizikem smrti?
23.4.2024
Hypotéky
5 min čtení
Jak můžete začít šetřit na hypotéku?
19.4.2024
Investice
3 min čtení
Kdy se vyplatí vzít si úvěr?
14.4.2024
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu