Investice
5 min čtení
Pozor, ať nepřijdete o své peníze!
8.3.2022

Přišel vám někdy podezřele vypadající e-mail ze zvláštní adresy, který po vás pod různými záminkami chce vylákat citlivé údaje, nebo nabízí superlativy opředenou investiční nabídku. Takových a dalších způsobů, jak se vám nabourat do účtu nebo získat vaše peníze pod záminkou investice, stále přibývá a často působí velmi důvěryhodně.

Podvodníci jsou při vymýšlení strategií stále vynalézavější a jejich nekalé úmysly je proto těžší odhalit a zároveň je takových podvodných útoků stále více. Jak takový podvod může vypadat a na co si dát pozor?

Podvodné maily i telefonáty

Klasikou jsou ve světě bankovních podvodů různé e-maily. Ty se mohou tvářit velmi důvěryhodně, obsahují například logo banky a celkově se zdají velmi profesionální. V takovém e-mailu mohou podvodníci žádat, abyste se znovu přihlásili do svého internetového bankovnictví kvůli nezpracované platbě či zlepšování služeb. E-mail bude zpravidla obsahovat i odkaz na internetové bankovnictví, který vás ale přesměruje na podvodnou stránku – ta přitom může vypadat skoro k nerozeznání od té oficiální. V momentě, kdy se přihlásíte, už mají podvodníci vaše přihlašovací údaje, které mohou zneužít.

TIP: Víte, jaké praktiky nejčastěji využívají prodejci finančních služeb a jak se nenechat oklamat? Pak byste si neměli nechat uniknout videokurz Pozor na podvody. I v bankách., který jsme připravili v rámci kurzů finanční gramotnosti.

Pokud vám přijde takový e-mail, určitě zbystřete – banka nemá důvod vás o něco takového žádat, stejně tak jako po vás nikdy nebude chtít PIN k platební kartě a další citlivé údaje. Pokud po vás toto někdo chce, nebojte se říct, že takové údaje zkrátka nikomu neprozradíte.

Podvodníci už se ale nedrží pouze písemné komunikace, nelení klidně i zvednout telefon a rovnou vám zavolat a vydávat se třeba za zaměstnance banky. Něco takového v lidech probouzí mnohem větší důvěru, což si podvodníci uvědomují. Svým klientům totiž banky opravdu někdy mohou zavolat, ale pokud vám takový hovor bude připadat jakkoli podezřelý, neváhejte jej ukončit a kontaktovat oficiální linku vaší banky. Nezapomeňte, že ani po telefonu nemáte sdělovat žádné přístupové údaje k vašim účtům.

Chraňte svůj telefon i počítač

O svá citlivá data můžete přijít i zcela nevědomky. Při stahování aplikace nebo otevření přílohy podezřelého mailu si totiž do svého zařízení (mobilu, počítače, tabletu apod.) můžete stáhnout software, který pak umožní, aby se kybernetičtí útočníci dostali do vašeho zařízení a získali z něj informace, které potřebují k tomu, aby vás připravili o peníze. Chraňte proto svá zařízení za pomoci antivirových programů a také pamatujte, že byste neměli stahovat žádné podezřelé aplikace ani e-mailové přílohy od neznámých adresátů.

TIP: Zajímá vás, jak vstoupit do světa investic? Rozhodně si nenechte ujít sérii článků Začínáme s investováním. Přečtěte si, co je potřeba vědět a ponořte se lépe do souvisejících tématů.

 Podvodné investice

V současnosti se můžete setkat také s různými podvodnými nabídkami investic. Ty jsou v dnešní době často zaměřené například na nákup bitcoinu či jiných kryptoměn. U takových nabídek platí více než kde jinde přísloví „důvěřuj, ale prověřuj“. Pamatujte, že byste nikdy neměli někam poslat peníze jen proto, že vám někdo slibuje milionové zisky, za které si pak můžete třeba pořídit vlastní bydlení bez nutnosti brát si hypotéku. Vždy si danou službu ověřte, projděte si její web, vyhledejte si recenze, zkrátka buďte nanejvýš obezřetní.

Potřebujete poradit? Obraťte se na nás!

Pokud chcete poradit například s tím, jak získat hypotéku, aniž byste se zaplétali do nějakých podvodných nabídek, kontaktujte naše poradce. Mezitím můžete také pomocí naší kalkulačky zjistit, jak vysokou hypotéku máte šanci získat.

 

Mohlo by Vás také zajímat
Zelená energie
3 min čtení
Dá se fotovoltaika umístit na jakoukoliv střechu?
28.4.2024
Životní pojištění
3 min čtení
Jak se vyplácí životní pojištění s rizikem smrti?
23.4.2024
Hypotéky
5 min čtení
Jak můžete začít šetřit na hypotéku?
19.4.2024
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu