Hypotéky
4 min čtení
Předčasné splacení hypotéky a vše, co potřebujete vědět
31.5.2022

Plánujete předčasné splacení hypotéky? Přemýšlet o tom můžete ve chvíli, kdy máte dostatečný obnos financí, jimiž úvěr splatíte. Víte, ale co všechno je s tím spojeno a kolik vás to případně bude stát? Nebojte se, v dnešní době už není obtížné dát sbohem úvěru na bydlení, aniž by vás to stálo horentní sumu peněz. Pojďme si detailněji rozebrat možnosti, které máme.

Proč přemýšlet o předčasném splacení hypotéky?

Důvodů, proč předčasně splatit hypotéku, je hned několik. Mohli jste zdědit peníze nebo vám byl vyplacen podíl z jiné nemovitosti. Velmi častým důvodem, proč se úvěru na bydlení zbavujeme, je prodej bytu či domu, na který ho čerpáte. Existuje hned několik způsobů, jak předčasně splatit hypotéku, aniž by vás to stálo velké peníze. V některých případech banka nebo hypoteční společnost mohou vyžadovat platbu za účelně vynaložené prostředky za administrativní úkony). Než se ale k tomu odhodláte, tak je důležité znát veškerá pravidla.

2 možnosti předčasného splacení hypotéky, které vás nic nestojí

Pro předčasné splacení hypotéky jsou stanoveny 2 jasné možnosti, kdy můžete úvěr splatit.

  • Každý rok zaplaťte až 25 % z celkové výše úvěru během fixace.
  • Zaplaťte 100 % celkové výše úvěru ke konci fixace nebo v těžké životní situaci.

V obou zmíněných případech je možné splatit hypotéku bez poplatku. Každý rok máte možnost se zbavit 25 % z celkové výše úvěru, a to v průběhu měsíce před dnem výročního uzavření hypoteční smlouvy. Celou částku tak umoříte v průběhu 4 let. Případná splátka po tomto období už zpravidla bývá zpoplatněna.

Zdarma je pak splacení hypotečního úvěru, jak v určité části (do 100 %), tak v kompletní výši, a to k výročnímu dni fixace. Bez dalších nákladu je možné zaplatit dluh ještě 3 měsíce poté, co vám byla dána nová úroková sazba. V tomto období není od věci se podívat na konkurenční nabídky a případně předčasně splatit hypotéku tím, že jí refinancujete.

Za co bance zaplatíte?

Kdysi se banky k předčasnému splacení hypotéky mimo dobu fixace stavěly negativně, nebo za smluvně stanovený poplatek. V roce 2016 vznikl nový zákon č. 257/2016 Sb. o spotřebním úvěru. Ten posílil práva spotřebitele na předčasné splacení hypotéky jak částečně, tak v celé její výši, a to po celou dobu fixace.

  • Banka si bude účtovat poplatek, pokud splatíte vyšší část než 25 % ve výroční době uzavření smlouvy.
  • Při zaplacení až 100 % celkového úvěru s poplatkem ve výši 1 % (maximálně 50 tisíc korun).

Obecně platí, že banky si mohou do poplatků zahrnout pouze účelně vynaložené náklady na předčasné ukončení smlouvy, ty pak mohou zahrnovat:

Náklady na osobu vyřizující žádost o předčasné splacení hypotéky. Náklady spojené s tvorbou dokumentace. Poplatky za poštovné i telefon. Úhradu za změnu v katastru nemovitosti. Poplatek za notářské úkony, jako je ověřování smluv.

Chcete refinancovat?

Věříme, že teď už máte jasno v tom, co vás s předčasným splacením hypotéky čeká a nebudete mít žádné další obavy. Pokud je důvodem refinancování, doporučujeme udělat si srovnání aktuálních nabídek před novým datem fixace. Využijte proto naši hypoteční kalkulačku, s níž získáte přehled, kde seženete nejvýhodnější hypotéku a s výběrem vám rádi pomohou naši Patroni.

Spočítejte si hypotéku

100 000 Kč
20 000 000 Kč
Mohlo by Vás také zajímat
Životní pojištění
3 min čtení
Jak se vyplácí životní pojištění s rizikem smrti?
23.4.2024
Hypotéky
5 min čtení
Jak můžete začít šetřit na hypotéku?
19.4.2024
Investice
3 min čtení
Kdy se vyplatí vzít si úvěr?
14.4.2024
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu