Reality
7 min čtení
Víte, co obnáší prodej bytu či domu?
30.10.2022

Prodej bytu či domu se jeví jako jednoduchá věc. Opak však bývá pravdou, protože jde o proces, který obnáší celou řadu záležitostí, jež je potřeba vyřešit. Mnohdy tak podceňujeme to, kolik práce a času je s prodejem spojen. Pokud navíc spěcháte, můžete se dopustit několika zásadních chyb, které vás budou stát peníze. Prodej bytu či domu rozhodně není triviální záležitost, kterou byste měli během pár týdnů vyřešenou. V potaz totiž je třeba brát hned několik faktorů, mezi nimiž jsou finanční prostředky kupce, smlouvy a případné úřady. Pojďme si říct, co všechno je potřeba.

Rozhodněte se, jakou cestou se zvolíte pro prodej bytu či domu

Prodej bytu a domu je spojen s několika klíčovými fázemi, jimiž je třeba projít. Cílem je najít kupujícího, který je ochoten za vaši nemovitost zaplatit požadovanou kupní cenu. S tím jde ruku v ruce řada časově náročných prohlídek. Vážný zájemce se hned neobjeví. Mnohdy je potřeba vyřešit financování, protože zpravidla ne každý potencionální kupující má připravené peníze. S tím jsou pak spojeny další právní záležitosti, jako je příprava smluv, ale taky převod peněz i vlastnického práva až po daň z prodeje nemovitosti. Rozhodnout se proto musíte, jakou cestou se vydáte.

  • Prodat byt nebo dům svépomocí

V dnešní době není obtížné nabídnout byt nebo dům k prodeji svépomocí. Existuje několik specializovaných portálů, kde se dá inzerovat nemovitost. Rozhodně ale počítejte s tím, že vás to bude stát spoustu času. Veškeré zařizování je na vašich bedrech a také případné neúspěchy pro vás mohou být nepříjemným zážitkem. Rozhodně vás nechceme odrazovat, ale je potřeba mít ve všech aspektech na samotném začátku jasno.

  • Prodat byt nebo dům s asistencí realitky

Prodej bytu nebo domu s asistencí realitního makléře se sice může zdát jako investice, která vás bude stát nemalé peníze, ale opak je pravdou. Realitní specialista dobře ví, jak si nastavit provizi, již si započte do prodejní ceny nemovitosti a často dokáže prodat dům i byt za vyšší cenu, než byste si řekli vy. Rozhodně tedy není od věci se na realitního makléře obrátit.

ZJISTĚTE VÍCE o tom, proč byste měli zvážit asistovaný prodej nemovitosti. Na jednom místě tak najdete veškeré informace, které mohou být pro vaše rozhodování klíčové.

Co vše potřebujete k prodeji bytu nebo domu?

Ještě, než začnete řešit inzerci vámi prodávané nemovitosti, tak si musíte uvědomit, že potřebujete celou řadu dokumentů. Pojďme si připomenout, které to vlastně jsou:

  • Potvrzení o tom, že nedlužíte společenství vlastníků jednotek.
  • List vlastnictví, který získáte případně na katastru nemovitostí.
  • Nabývací titul (kupní smlouva, darovací smlouva nebo dědická listina).
  • Snímek z katastrální mapy.
  • Souhlas spoluvlastníků, pokud jsou.
  • Vyúčtování za služby alespoň 1 měsíc zpětně.
  • Energetický štítek PENB.
  • Doklady o revizích (plynový kotel, elektřina atp.).
  • V případě nesplacené hypotéky je potřeba potvrzení o nesplacené částce.

Seznam rozhodně není krátký, a proto se ujistěte, že vše máte, protože v průběhu prodeje by vám to mohlo pěkně znepříjemnit situaci.

Prodejní cena je stavebním kamenem

Jako prodejce bytu či domu určitě máte svá očekávání. Nejčastěji se dělá cena tzv. srovnávací metodou, což rozhodně není jediné hledisko, které je potřeba zvážit. Sice se můžete díky internetu dozvědět, jak si vedou nemovitosti v okolí. Částky často neodpovídají konečné ceně a hodně záleží na případné strategii.

Pokud chcete znát aktuální prodejní cenu vaší nemovitosti, pak se můžete obrátit na nás. V rámci několika parametrů vám dokážeme během několika minut poslat prodejní cenu. Stačí navštívit náš realitní web a nechat si zaslat cenu on-line a zdarma.

Teď zařídit vše, co je s prodejem bytu či domu spojené

V tuhle chvíli na vás čeká příprava na prohlídku nemovitosti. Úkolem je přichystat byt či dům k prezentaci pro potencionálního kupujícího. To obnáší několik po sobě jdoucích kroků, jako je oprava drobných vad, vyklizení prostorů, aranžování interiéru i exteriéru a focení až po samotné prohlídky a výběr kupujícího. Žádnou z těchto částí rozhodně nedoporučujeme vynechávat. Nad každou se zastavte a věnujte jí potřebný čas, protože tak zvýšíte šanci na prodej i vyšší kupní cenu.

ZJISTĚTE VÍCE o tom, jak správně připravit nemovitost na prodej. V článku vám prozradíme, na co je potřeba se zaměřit.

Při vážné nabídce jednejte seriózně

Vážný zájemce se rozhodně časem objeví, a proto byste měli postupovat seriózně. Prvním řešením je nabídnutí tzv. rezervační smlouvy. Ta oběma stranám zajišťuje, že pokud dojde k splnění všech náležitostí, tak jako prodávající už nikomu byt a dům k prodeji nenabídnete. Je ale potřeba zaplatit nevratný poplatek, který je uschován u právníka, notáře nebo banky.

Na druhou stranu, pokud se vám sejde více zájemců, pak je o této skutečnosti informujte. Pokud budou mít i stále zájem, můžete přejít k tzv. aukci ve formě, kdo nabídne nejvíc, ten nemovitost dostane. Každý zájemce zašle svou nejvyšší možnou nabídku, z níž si pak vyberete.

Jak probíhá úspěšný prodej domu a bytu?

Poté, co je ruka v rukávě a je jasné, kdo se stane novým vlastníkem domu nebo bytu, tak je zapotřebí zajistit, aby na obou stranách vše dopadlo v naprostém pořádku.

  • Podepíšete kupní smlouvu – částka je snížená o rezervační poplatek.
  • Kupující zašle peníze do úschovy k notáři, právníkovi nebo bance.
  • Zpracujete žádost u katastru nemovitosti na přepsání domu a bytu.
  • Poté, co je vše vyřízeno se stává kupující majitelem a vy získáte peníze.

Obě strany mají jistotu, že k předání nedojde dříve, než je vše řádně vyřešeno, tedy peníze jsou předány a nemovitost je převedena. Kdyby se něco stalo na jedné či druhé straně, máte jistotu, že nikdo o nic nepřijde.

Poslední kroky, které jsou s prodejem domu a bytu spojené

Na samém závěru oznámíte vedení SVJ nového člena. Pak už jen stačí odhlásit energie, pojištění a jiné služby – popřípadě je převedete na nového vlastníka. Tím pak veškeré závazky k nemovitosti z vaší strany končí.

Počítat také musíte s tím, že je třeba zaplatit daň z příjmů. Ta se bude odvíjet od výše kupní ceny. Rozhodně však nesmíte pominout fakt, že je dobré se sejít s finančním poradcem, pokud se do prodeje nemovitosti pouštíte na vlastní pěst.

 

Mohlo by Vás také zajímat
Životní pojištění
3 min čtení
Jak se vyplácí životní pojištění s rizikem smrti?
23.4.2024
Hypotéky
5 min čtení
Jak můžete začít šetřit na hypotéku?
19.4.2024
Investice
3 min čtení
Kdy se vyplatí vzít si úvěr?
14.4.2024
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu