Životní pojištění
5 min čtení
Životní pojištění se vyplatí! Ušetří vám na daních.
12.9.2022

Věříme, že životní pojištění má pro mnoho z vás určitý smysl. V životě nic není stoprocentně dané a nejistota nás provází na každém kroku. Nikdy nemůžeme s jistotou tušit, co se nám může stát, a proto je důležité mít životko. Ano, jak praví jeden známý citát, tak v životě máme jisté pouze dvě věci. První z nich je smrt, protože ta si pro každého z nás přijde. Druhou, a pro mnoho lidí stejně nepříjemnou záležitostí jako životní pojištění, je placení daní. Víte ale, jaká je mezi tím spojitost. Nadpis už napověděl, tak si o tom pojďme říct více.

Životní pojištění si odečtete od základu daně

Rok, co rok každý z nás řešíme daňové přiznání – buď jej podáváme sami, nebo to za nás udělá účetní či daňový poradce. Ze zákona máte hned několik možností, jak si základ daně snížit. Mezi známé položky třeba patří úrok z hypotečního úvěru, ale na seznamu se také nachází pojištění. Podle zákona č. 586/1992 Sb. si odečteme jak životní, tak i penzijní připojištění, takže pokud s těmito finančními produkty dlouhodobě počítáte, pak je daňová úleva tím pravým pro vás.

Celková částka, kterou si můžete za pojištění během roku odečíst činní 24 000 Kč. Tato hranice je stanovena pro životko i penzijko, a to v součtu.

Parametry, které musí životní pojištění splnit

Před tím, než začnete o snížení daně přemýšlet, je potřeba nejprve zjistit, zdali vaše smlouva splňuje stanovené parametry. V případě zákona počítejte s následujícími body, aby odečet daně byl uznatelný.

Musíte být pojistník i pojištěný, tedy smlouva se týká vaší osoby. Životní pojištění máte uzavřené nejméně na dobu 5 let. Mezi pojistná rizika, která jsou daňově uznatelná patří dožití, smrt nebo kombinace obojího. Vyplacení pojistného plnění, pokud je stanoveno, a to nejdříve v 60 letech života. Životní pojištění neumožňuje mimořádný výběr, kromě pojistného plnění. Pevně sjednaná částka ve smlouvě je nastavena v minimální výší 40 tisíc na 15 let nebo 70 tisíc na 15 let

Počítat musíte s tím, že invalidní, úrazové, investiční a další typy pojištění se nedají od daňového základu odečíst. Pojišťovna vám začátkem každého roku pošle potvrzení o tom, kolik jste zaplatili v předchozích 12 měsících. Zde najdete uvedenou částku, o níž si základ daně můžete snížit.

Jak daňový odečet funguje v praxi?

Velmi častým omylem většiny lidí je, že lze daň snížit až v případě maximálního plnění až o 24 tisíc korun. Ve skutečnosti je to ale jinak. Pojďme si to ukázat na příkladu z praxe, na němž odečet rozhodně pochopíte.

  • Základ daně:              250 000 Kč
  • Odečet z pojištění:    –24 000 Kč
  • Vypočet daně:           126 000 Kč
  • 15% daň:                      18 900 Kč

Z příkladu tedy vyplývá, že po odečtení pojištění budete platit daň ve výši 18 900 Kč.

Co pro vás znamená předčasné ukončení smlouvy?

Pokud jste se rozhodli využít daňové úlevy v rámci životního pojištění, je potřeba mít na paměti jednu zásadní věc. Ve chvíli, kdybyste pojištění ukončili předčasně. Důvodů může být hned několik, ale tím nejzávažnějším je ztráta příjmu a nemožnost si tento produkt dál platit. Ať už je ale příčina jakákoliv, budete muset počítat s tím, že je třeba všechno, co jste během 10 let ušetřili na daních, tzv. dodanit.

To znamená, že pokud jste měli životní pojištění sjednané po dobu 30 let, tak si daňový základ v následujícím roce budete muset zvýšit o posledních 10 let. Pokud jste ho měli méně než 10 let, pak za celé období, v němž jste odpočet uplatnili.

Zpětné zdanění se vás netýká v případě, kdy se stanete v průběhu pojištění plně invalidní (3. stupně) a je vám vyplácen důchod.

Spočítejte si životní pojištění

10 000 Kč
100 000 Kč
Mohlo by Vás také zajímat
Investice
4 min čtení
Kdy se vyplatí vzít si úvěr?
14.4.2024
Zelená energie
3 min čtení
Jaké jsou náklady na provoz tepelného čerpadla
3.4.2024
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu