Životní pojištění
5 min čtení
Jak zrušit životní pojištění a přejít jinam?
16.11.2023

Mít životní pojištění se vyplatí ve chvíli, kdy chcete mít jistotu. Nastat ale může situace, kdy nezbývá jiná možnost než smlouvu zrušit, třeba z osobních důvodů, nespokojenosti s pojišťovnou nebo máte výrazně lepší nabídku. Pokud chcete zrušit stávající životní pojištění, má to svá úskalí, na něž se v článku blíže podíváme.

Uvědomte si, jaký typ životního pojištění máte

Při zrušení životního pojištění hraje důležitou roli jeho typ. U rizikového pojištění je ukončení smlouvy jednodušší, protože nemá druhou složku (tzv. investiční), kam byste odkládaly peníze na spoření nebo do investiční části. U kapitálového, investičního a penzijního pojištění nemusí být zrušení smlouvy výhodné. Proto je dobré seznámit se s podmínkami.

Chcete vědět více o jednotlivých typech životního pojištění? Přečtěte si náš článek Typy životního pojištění a které si vybrat, ať mnohem snáze pochopíte jednotlivé rozdíly a (ne)výhody.

4 cesty, jak se dá ukončit životní pojištění

Někdy nastane situace, kdy se vám vyplatí životní pojištění zrušit. Může to být lepší nabídka, změna podmínek stávající pojišťovny nebo se rozhodnete, že už nechcete být krytí. Důležité je si uvědomit, proč se k tomuto kroku uchylujete.

Pokud jste rozhodnutí ukončit životní pojištění, máte 4 možnosti:

1. Ukončení smlouvy po 2 měsících

Zdaleka nejlepším řešením, kdy můžete ukončit životní pojištění, je 2 měsíce od podepsání smlouvy. Sám zákon tuto lhůtu stanovuje, díky čemuž můžete uplatit osmidenní výpovědní lhůtu. To se vám vyplatí především v situaci, kdy zjistíte, že máte lepší nabídku životka, než jste si v daném období sjednali.

2. Vypovězení smlouvy ke konci pojistného období

Ke zrušení životního pojištění může dojít i ke konci pojistného období (někdy také výročí). Tuto informaci najdete ve smlouvě a k tomuto datu můžete pojistku vypovědět. Zapomenout ale nesmíte na to, že žádost o ukončení musíte pojišťovně podat 6 týdnů dopředu.

3. Ukončení dohodou

Další možnost, která není úplně běžná, je zkusit se s pojišťovnou domluvit na ukončení smlouvy. Počítat ale musíte s tím, že některé pojišťovny budou chtít udat důvod, který nemusí být z jejich strany schválen. Pokud ale dojdete k oboustranné dohodě, určíte si okamžik zániku pojištění a způsob vyrovnání závazků.

4. Odstoupením od smlouvy z důvodu nepravdivých informací

Odstoupit od smlouvy můžete i ve chvíli, kdy zjistíte, že jste od pojišťovny nebo jejího zástupce získaly nepravdivé nebo neúplné údaje o vámi sjednaném pojištění. Na to máte zhruba 2 měsíce od chvíle, kdy tuto skutečnost zjistíte, jinak vaše právo zanikne. Nezapomeňte na to, že musí jít o faktickou a nepravdivou informaci, která se dá prokázat.

Do neplacení životního pojištění se nepouštějte

Jedním z důvodů, kdy vám může pojišťovna zrušit životní pojištění, je jeho neplacení. Ignorování plateb však situaci může vyřešit, ale nejde o schůdné řešení, které by se vám vyplatilo. Proto doporučujeme tuto věc vždy řešit s pojišťovnou.

V opačném případě smlouva zanikne. Nicméně dokud nezaplatíte pojistku, bude po vás pojišťovna tyto peníze vymáhat. S tím pak bývají často spojeny různé poplatky za administrativu, ale také zápis do registru dlužníků.

Zapomínat nesmíte ani na daně

Dávali jste si své životní pojištění do daní? Ročně jste si mohli odečíst až 24 000 Kč od základu daně. V případě, že investiční, kapitálové nebo životní pojištění zrušíte, budete muset tyto peníze dodanit až 10 let zpětně.

Přestup mezi pojišťovnami

Podmínkou daňového odpočtu je trvání pojištění do věku dožití. Tomu se však vyhnete jen ve chvíli, kdy si smlouvu sjednáváte u jiné pojišťovny.

Pozor ale musíte dát na to, aby peníze byly přesunuty z původního životka na účet nově vybrané pojišťovny. Jde o celkem jednoduchý krok, ale zároveň je nevýhodný k nastřádaným finančním prostředkům. Z naspořených peněz budete muset zaplatit odkupné, což je snížení o daný podíl, jenž zůstává pojišťovně (je uveden ve smlouvě).

Přemýšlíte o změně životního pojištění?

Chtěli byste si zřídit nové životní pojištění. Vaše cesta začíná v našem srovnávači životního pojištění. Udělejte si základní přehled o tom, na kolik by vás nová smlouva mohla vyjít. Tím to ale nekončí. K ruce vám bude i finanční specialista, který dokáže smlouvu nastavit podle vašich aktuálních potřeb a zajistit lepší podmínky.

Spočítejte si životní pojištění

10 000 Kč
100 000 Kč
Mohlo by Vás také zajímat
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu