Životní pojištění
5 min čtení
Životní pojištění: 5 tipů, na co si dát pozor!
15.2.2024

Životní pojištění je tu proto, aby vám v budoucnu krylo záda před nástrahami života, které nemůžete předvídat ani ovlivnit. Důležité je uvědomit si, že jistotu máte jen s kvalitně nastaveným životním pojištěním, které bude odpovídat vašim individuálním potřebám. To může být obtížné, zejména pak ve chvíli, kdy si něco vyložíte jinak.

Uvědomte si, k čemu životní pojištění slouží

Základním kamenem úrazu bývá to, že lidé na životní pojištění pohlíží jako na investiční produkt. Mnohdy očekávají, že by jim pojišťovna měla vrátit stejnou nebo vyšší částku, kterou za dobu pojištění vynaložili. Tím to ale zdaleka nekončí, také očekávají, že pojištění bude plnit při jakémkoliv onemocnění nebo úrazu.

Důležité je uvědomit si, k čemu životní pojištění slouží. Nejde jen o to, kolik zaplatíte, ale co vám nabízí. Zaměřit byste se měli na vážné onemocnění či úrazy, které mohou způsobit dlouhodobou pracovní neschopnost, invaliditu či se zaměřit na riziko smrti, pokud máte vysoký úvěr.

Pojištěním krátkodobých nemocí a úrazu se cena ve většině případů zvyšuje. Tím může být i tzv. denní odškodné.

Dobré zdraví neznamená, že životko nepotřebujete

Často od lidí slýcháme „důvody“, proč životní pojištění nepotřebují. Mezi ně nejčastěji patří:

  1. Jsem mladý*á a životní pojištění rozhodně nepotřebuji.
  2. Mám dobré zdraví, takže životní pojištění neřeším.

Podstatu životního pojištění jsme vysvětlili výše. Pokud si uvědomíte proč ho mít sjednané, tak vám budou zřejmé důvody v obou zmíněných případech. Čím dříve začnete, tím méně zaplatíte, protože každá závažnější nemoc nebo úraz se podepisuje na ceně životního pojištění. V takovém případě budete mít méně výluk, zejména těch individuálních.

Uvádějte úplné informace, nic netajte

Při uzavírání životního pojištění se nevyhnete tomu, abyste pojišťovně poskytli osobní informace. Ty zahrnují nejen kontaktní údaje, ale i vhled do vašeho života. Kouříte, sportujete, jaké prášky berete a řadu dalších otázek je potřeba zodpovědět upřímně. Pokud si nejste něčím jistí, vždy si to raději ověřte, protože kdyby to nebylo důležité, pojišťovna by se neptala.

Při vyplňování zdravotního dotazníku odpovídejte pravdivě a úplně. Nesnažte se nic zlehčovat ani zamlčovat. Ve většině případů se na to přijde z dodané lékařské dokumentace. V takové situaci vám může být plnění kráceno, nebo v nejhorším případě žádné nedostanete.

Zajímejte se o to, co je ve smlouvě

Upřímně, kdy jste naposledy četli smluvní podmínky při objednávání zboží či služby přes internet? V těchto případech spoléháte na to, že víte, jak podmínky všeobecně fungují. U životního pojištění byste ale měli smlouvě věnovat pozornost. Především se zaměřit na podmínky a výluky s ním spojené.

Právě tyto informace vám pomohou vyvarovat se nepříjemným překvapení v případě pojistné události. Věnujte čas tomu, že si smlouvu před jejím podpisem řádně přečtete a doptáte se na části, které vám nejsou jasné. Poradce je tu pro vás a měl by vám zodpovědět vaše dotazy. 

Aktualizujte pojištění

Životní pojištění je dlouhodobý finanční produkt, a proto  byste měli myslet na jeho aktualizaci v průběhu vašeho života. Zejména pak v situaci, kdy dochází k výraznému zvýšení rizika úrazu/nemoci, ale i ve chvíli, kdy se vám zvýší příjmy nebo závazky.

Nevíte si s životním pojištěním rady?

Neváhejte se obrátit na naše specialistu. První krok můžete udělat tak, že si srovnáte cenu životního pojištění a zanecháte nám kontakt. Rádi vám pomůžeme s výběrem životka, které bude nastavené na míru vašim potřebám.

Spočítejte si životní pojištění

10 000 Kč
100 000 Kč
Mohlo by Vás také zajímat
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu