Hypotéky
4 min čtení
ČNB snížila základní úrokovou sazbu. Co to pro vás znamená?
9.2.2024

Česká národní banka (ČNB) oznámila snížení základní úrokové sazby o půl procentního bodu na 6,25 %, což je nejnižší úroveň od června 2022. Tento krok je součástí uvolňování měnové politiky, které ČNB zahájila již v prosinci předchozího roku.

Toto rozhodnutí vedlo k oslabení koruny vůči euru a signalizuje zhoršení výhledu ekonomického růstu HDP v tomto roce na 0,6 %, což je polovina původního odhadu. Přestože odhad inflace zůstává na 2,6 %, inflační tlaky v ekonomice postupně budou slábnout.

Jak se snížení sazeb dotkne vaší peněženky

Úroky z vkladů na spořicích účtech a termínovaných vkladech s největší pravděpodobností půjdou dolů. To pro vás znamená, že peníze uložené v bance budou generovat nižší výnosy. Pro ty z vás, kdo si chtějí spořit nebo již spoří, to může být spatná zpráva, vzhledem k tomu, že inflace stále představuje určité riziko, je důležité zvážit diverzifikaci investic, aby se zachovala nebo dokonce zvýšila hodnota úspor.

Dobré zprávy, pokud plánujete úvěr nebo máte hypotéku

Naopak, pokud plánujete zažádat o úvěr nebo máte hypotéku s proměnlivou úrokovou sazbou, snížení základní sazby bude vést k jejich zlevnění. To je vítaná zpráva pro současné i budoucí dlužníky, kteří by mohli ušetřit na úrocích.  

Především kratší fixace hypoték by měly být výhodnější, což může být příležitost pro refinancování stávajících úvěrů.

Dopad na ekonomiku a investice

Nižší úrokové sazby by měly usnadnit získávání financí pro investice a rozvoj. To je klíčové pro malé a střední podniky, které jsou často závislé na úvěrech pro expanzi nebo pro zajištění obratových prostředků. Zlevnění úvěrů může podpořit hospodářský růst a zaměstnanost.

Akciové trhy obvykle reagují pozitivně na snížení úrokových sazeb, jelikož levnější financování podporuje zisky podniků a ekonomický růst. Na druhou stranu mohou být dluhopisy pod tlakem, protože investoři hledají výnosnější možnosti.

Jak snížení sazby ovlivní realitní trh?

Očekává se, že nižší úrokové sazby podpoří poptávku po hypotékách a mohou vést k dalšímu růstu cen nemovitostí. To je dobrá zpráva pro prodejce a stavební společnosti, ale může zkomplikovat situaci pro kupující, zejména pro ty, kteří vstupují na trh s nemovitostmi.

Zajímají vás více predikce pro realitní trh? Přečtěte si také náš článek Hypotéka v roce 2024. Jaké jsou vyhlídky?, kdese dozvíte, jaké jsou predikce pro letošní rok

Makroekonomický výhled a nejistoty

ČNB se drží prognózy, že ekonomický růst bude v nadcházejícím roce skromný a že inflace by měla klesat, ale stále existují významná rizika. Globální ekonomická situace, geopolitické napětí a další vnější faktory mohou ovlivnit tempo oživení ekonomiky a cílení inflace. Proto je možné, že ČNB bude muset v budoucnu svou měnovou politiku opět upravit.

Co byste si měli odnést se snižování základních sazeb?

Snížení základní úrokové sazby ČNB přináší smíšené zprávy pro různé skupiny obyvatel. Zatímco dlužníci a podnikatelé mohou těžit z nižších nákladů na půjčky, vkladatelé a ti, kdo se spoléhají na úrokové příjmy, mohou být zklamáni.

Klíčové bude sledovat, jak se situace vyvíjí v čase, a zda se očekávaný pokles inflace a oživení ekonomiky skutečně realizuje. Pro každého je důležité pečlivě zvážit svou finanční strategii a připravit se na možné změny v ekonomickém prostředí.

Spočítejte si hypotéku

100 000 Kč
20 000 000 Kč
Mohlo by Vás také zajímat
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu