Investice
3 min čtení
Kdy se vyplatí vzít si úvěr?
14.4.2024

Peněžní půjčky jsou ve většině případů vnímány jako něco negativního. Tato obava má do jisté míry své opodstatnění, ale jde pouze o jednu stranu mince. Pokud si neplánujete bezhlavě vzít úvěr na věci, které z dlouhodobého hlediska nemají hodnotu, určitě to je špatně. V článku se zaměříme na to, v jakých případech je dobré o peněžní půjčce uvažovat.

Nepsané pravidlo půjčky

Existuje nepsané pravidlo, že půjčka by měla být ospravedlnitelná tím, že vám "věc" přinese užitek, který přetrvá i po splacení dluhu. Rozhodně to není žádné dogma, ale v lepším případě se nezadlužíte kvůli věcem, které nejsou důležité pro vaší budoucnost.

Na co má smysl vzít si úvěr?

Vlastní bydlení

Velmi častým způsobem financování vlastního bydlení je hypotéka. Otázka typu, jestli je pro vás lepší nájem, nebo hypotéka, je věc osobních preferencích. Pokud se ale rozhodnete pořídit byt nebo dům, úvěru na bydlení se rozhodně nevyhnete.

Půjčka je také skvělým řešením na financování rekonstrukce bytu nebo domu.

Spotřebitelský úvěr můžete využít na vybavení domácnosti, ale také jako investici do fotovoltaiky nebo tepelného čerpadla, které vám v budoucnu mohou snížit náklady na bydlení.

Půjčku na auto

Pokud auto představuje důležitou součást vašeho života a potřebujete ho proto, abyste se dopravili do práce, vyzvedávali své ratolesti ze školy nebo vám slouží k  podnikání, pak ani v těchto případech se nemusíte zdráhat financovat vozidlo úvěrem nebo operativním leasingem.

pujcka-na-auto-mladi-lide-na-plazi.jpg

Refinancování a konsolidace půjček

Pokud máte dlouhodobé půjčky s nevýhodnými podmínkami, jejich refinancování nebo konsolidace může přinést úsporu na pravidelných splátkách díky nižším úrokům a výhodnějším podmínkám

Vzdělávání a kariérní rozvoj

Investice do vlastního vzdělání nebo kariérního rozvoje mohou výrazně zlepšit vaše pracovní příležitosti a příjmy. Z hlediska pracovního uplatnění je pak potřeba zohlednit i možnost pracovního uplatnění.

Léčba

Možná by vás to ani nenapadlo, ale financovat půjčkou můžete i své zdraví. Tím je myšleno zlepšení vašeho života, jako je třeba operace očí, ale i další zákroky, které zlepší kvalitu i délku vašeho života.

Na co myslet, než si půjčíte

Před tím, než se rozhodnete vzít jakýkoliv úvěr je potřeba zohlednit vaší finanční situaci. V takovém případě byste si měli položit několik otázek:

  • Řeší půjčka nějaký dlouhodobý problém?
  • Jak moc půjčka ovlivní váš finanční rozpočet?
  • Dá se situace řešit i jinak, než úvěrem?
S financováním vašich dlouhodobých potřeb vám rádi pomůžeme. Spočítejte si půjčku na našem webu a naši poradci ji s vámi vyřešíme.
Mohlo by Vás také zajímat
Zelená energie
3 min čtení
Dá se fotovoltaika umístit na jakoukoliv střechu?
28.4.2024
Životní pojištění
3 min čtení
Jak se vyplácí životní pojištění s rizikem smrti?
23.4.2024
Hypotéky
5 min čtení
Jak můžete začít šetřit na hypotéku?
19.4.2024
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu