Hypotéky
3 min čtení
Koruna prudce oslabila. Co to znamená pro běžného spotřebitele?
29.2.2024

Pokles inflace, pomalejší růst cen a snížení základní úrokové sazby České národní banky – to vše poskytlo naději, že se situace na finančním trhu obrací k lepšímu. Slibné prognózy ale zřejmě nevyjdou tak, jak se začátkem roku zdálo. Důsledkem těchto změn je menší zájem zahraničních investorů o korunu kvůli očekávání klesajících úroků. Hodnota koruny vůči euru klesla na nejnižší hodnotu od února 2022, a to 25,1 koruny. 

 

Proč k oslabení měny dochází?

 

Česká koruna oslabuje už od konce listopadu loňského roku. Podle statistických dat je na tom hůře než ostatní měny z oblasti střední a východní Evropy, ale také ve srovnání se státy Blízkého východu a Afriky. Příčinou je především klesající inflace a očekávané snižování úrokových sazeb. Jak se vyjádřila řada ekonomů, lze to považovat za vítězství nad inflací. Pro zahraniční investory ale není koruna v této situaci lákavá. 

 

Pokud by ČNB nadále snižovala úrokovou sazbu, pokles hodnoty koruny by pokračoval. Podle vyjádření guvernéra ČNB Aleše Michla je hlavní prioritou útlum inflace, proto snižování úrokových sazeb nebude tak rychlé, jak se začátkem roku mohlo zdát. Oslabování koruny představuje velké proinflační riziko. 

 

Dotkne se i vaší peněženky?

 

Nejvíc změnu běžní spotřebitelé pocítí při nakupování zboží a služeb ze zahraničí. Dalším z dopadů budou dražší zahraniční dovolené. Podle odhadů může být euro v létě i za 26 korun. Z dlouhodobějšího hlediska se zvýší ceny zboží a surovin ze zahraničí (včetně ropy a plynu), takže může znovu růst inflace. Slábnoucí koruna naopak pomáhá firmám, které vyvážejí zboží do zahraničí – jeho hodnota zlevnila a je tak konkurenceschopnější. 

 

Změny hypotečního trhu

 

Hypotečních banky po delší době snižují hypoteční sazby. A to včetně největších hráčů i menších bankovních domů. Reagují nejen na kroky České národní banky, ale také na celkovou situaci na hypotečním trhu. Platí, že menší banky jsou levnější – v únoru se úroky dostaly pod 5 procent, lídři trhu se stále drží nad hranicí 5,5 procenta. 

 

Banky také zvýhodňují fixace do 3 let. Je to kvůli obavám z refinancování, o které bude spolu s pravděpodobně klesající úrokovou sazbou větší zájem. Prognózy ale ukazují, že všechny půjčky včetně hypoték zůstanou i nadále dražší, než by mohly být při silné koruně. 

 

Přečtěte si víc o hypoteční situaci v roce 2024

 

Kurz koruny se může velmi rychle změnit vlivem kroků centrální banky, je proto složité odhadnout, jak se situace bude dále vyvíjet. 

 

Spočítejte si hypotéku

100 000 Kč
20 000 000 Kč
Mohlo by Vás také zajímat
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu