Zelená energie
3 min čtení
Kdy se vám vyplatí tepelné čerpadlo a na co myslet?
19.6.2023

Vytápění domácnosti si ukrojí velkou část z vašeho rodinného rozpočtu. Tepelné čerpadlo je skvělé a ekologické řešení, které vám efektivně dokáže pomoci se snížením spotřeby energie. Jde totiž o úsporné a prakticky bezúdržbové řešení pro jakýkoliv dům. Víte ale, kdy se vám vyplatí o něm přemýšlet? To a něco navíc si povíme v našem článku.

V jaké situaci zvážit pořízení tepelného čerpadla?

Ideální čas, kdy se vám vyplatí tepelné čerpadlo, nastává u starších domů ve chvíli, kdy máte povinnost vyměnit starý kotel. To se týká především kotlů, které nesplňují alespoň 3. emisní třídu. K tomu by podle Ministerstva životního prostředí mělo dojít nejpozději do 1. 9. 2024, kdy bude zakázáno používat v obytných i ostatních objektech tento způsob vytápění.

Co je dobré o tepelném čerpadle vědět?

Tepelné čerpadlo dnes patří mezi poměrně běžné řešení pro vytápění domácnosti, které je volbou číslo jedna u novostaveb. V našich končinách je pak nejčastěji využíván typ vzduch-voda. Ten je cenově nejdostupnější, protože s ním jsou spojené jen minimální požadavky i náklady na instalaci.

Dále je potřeba, abyste měli jasno v tom, co od tepelného čerpadla očekáváte. Budete s ním pouze vytápět dům nebo do úvahy zapojíte i ohřev vody jak v domácnosti, tak v bazénu? Díky tomu budete moci přemýšlet o tom, jaký výkon potřebuje vaše tepelné čerpadlo.

CHCETE VĚDĚT VÍC? Přečtěte si náš článek na téma Tepelné čerpadlo: Vše, co o něm potřebujete vědět. Dozvíte se podstatné informace, které vám pomohou zorientovat se v základních pojmech.

Máte sousedy, nebo jste na samotě?

Před pořízením tepelného čerpadla je důležité si uvědomit i to, kam jej umístíte. S provozem je totiž spojena určitá hlučnost, která může být zdrojem sousedských sporů. Kvalitní tepelné čerpadlo má výrazně nižší hlučnost. Ta se zpravidla pohybuje mezi 45-50 dB, což ovlivňuje především výkon a tento rozsah odpovídá hluku běžící myčky nádobí.

Tepelné čerpadlo a návratnost investice?

Pořízení tepelného čerpadla je investice, u které očekáváte, že se vám časem vrátí. Oproti elektrokotlům se návratnost pohybuje kolem 3-5 let, pakliže přecházíte z plynového vytápění. Pokud máte kotel na pevné paliva, pak převážně oceníte nenáročnost celého řešení.

Cenu tepelného čerpadla pak dokáže i ovlivnit státní dotace. S tou si však nemusíte lámat hlavu, protože od našeho odborníka se dozvíte vše podstatné, a to i její výši. Zamiřte na náš web Zelená energie a proberte s námi další nejen cenu, ale i možnost instalace.

Mohlo by Vás také zajímat
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu