Životní pojištění
5 min čtení
Má smysl rušit životní pojištění, když je nižší příjem?
29.7.2022

Bez pochyb se dá říct, že dnešní doba je poměrně nejistá. Naše příjmy ohrožuje hned několik faktorů. Rostoucí ceny energií, zvyšující se inflace, dopad pandemie covidu a probíhající válka v Evropě, která se podepisuje na světové ekonomice. Pro mnoho rodin to znamená výrazné snížení příjmů i životního standardu. To vede často k tomu, že se hledají výdaje, na kterých se dá ušetřit. Je na místě zrušit životní pojištění?

Zamyslete se, proč životní pojištění máte

Důvodů, proč si člověk sjednává životní pojištění je nesčetně. Hlavním argumentem zůstává, že se chceme zajistit proti případným a nečekaným nástrahám života, které mohou kdykoliv nastat. Je však inflace či nedostatečný příjem zásadní faktor? Před tím, než o tom budete vážně uvažovat, tak si položte otázku, proč jste si ho původně založili? Důležitá jsou případná rizika, která ve vašem životě kryje. Těmi může být:

  • Vykonáváte rizikové povolání,
  • provozujete profesionální sport.
  • máte hypotéku nebo vysoký úvěr.

V těchto situacích rozhodně není vhodné životní pojištění zrušit, protože byste se vystavili ještě většímu riziku. Od věci proto není udělat v životě trochu jiné změny.

TIP NA ČLÁNEK: Zajímá vás, co je to inflace a jak nás ovlivňuje?  Shrnuli jsme nejen informace, které je potřeba znát, ale najdete tu i odkaz, kde můžete sledovat aktuální vývoj.

Poraďte se a aktualizujte smlouvu

Do těžké situace se může dostat opravdu každý, a to v jakékoliv životní fázi. Než začnete přemýšlet, jestli ušetřit na životním pojištění, tak to vezměte i z té druhé strany. Pokud se váš příjem výrazně změnil, pak nastává chvíle, kdy je dobré přemýšlet o aktualizaci smlouvy. Zavolejte do pojišťovny, nebo kontaktujte svého finančního poradce. Ve chvíli, kdy řešíte problémy včas, tak si ušetříte řadu starostí, které mohou vzniknout.

Společně s poradcem velmi snadno smlouvu upravíte vzhledem k aktuální situaci. Případně důkladně proberete, jaká rizika by se dala upravit, nebo zrušit. Důležité je, aby vaše příjmy byly chráněny tak, jak potřebujete. Včasným řešením předejdete nepříjemnostem s předčasným ukončením smlouvy.

TIP NA ČLÁNEK: Víte, jak si správně nastavit životní pojištění? Sepsali jsme několik užitečných rad, jak postupovat pro případ, že chcete mít životko, které vám bude maximálně vyhovovat.

Spoření jako náhrada životního pojištění

Těžká životní situace svádí k myšlence, že je lepší spořit než platit pojištění. Rozhodně není od věci mít finanční rezervu, ale všechno má své nevýhody. Rádi bychom vám řekli, že se vás to netýká, ale každému se může stát, že si vytáhne špatnou kartu. To ve chvíli, kdy to nejméně čekáte. Co potom? Nikdy nemáte jistotu, že to nebude zítra, za 10 nebo 30 let. Svět bohužel není k lidem vždy optimistický a nejednou za život okusíme jeho stinné stránky.

Pokud bychom využili teoretický příklad, že si každý měsíc budete odkládat 1500 Kč a za 10 let by vás dejme tomu potkala nepříjemná životní situace, díky níž byste se stali invalidní, za tu dobu jste si našetřili 180 000 korun. Víte s jistotou, že vám to bude v daný okamžik stačit? V případě životního pojištění se pro jednotlivá rizika – pracovní neschopnost, invaliditu a smrt – pojistíte za stejnou měsíční cenu, ale s mnohem vyšším plněním, které by vám v daném případě bylo vyplaceno. 

Nechte zrušení jako poslední možnost

Každý se může dostat do situace, kdy se zrušení životního pojištění nedá vyhnout. Cílem článku rozhodně není to, abyste jej za každou cenu nechali, ale spíše, abyste se zamysleli nad tím, jakou funkci ve vašem životě plní. Počítejte s tím, že odkupné od pojišťovny bude nižší, nebo vůbec žádné. Navíc budete muset řešit daňové přiznání, pokud jste tento finanční produkt využívali ke snížení daňového základu.

Pokud přemýšlíte o změně životka, využijte naše srovnání životního pojištění a prohlédněte si aktuální nabídky, které jsou k dispozici u jednotlivých pojišťoven. V případě zájmu vám také pomohou naši Finanční patroni, kteří poradí s výběrem i nastavením na míru vašim aktuálním potřebám.

 

Spočítejte si životní pojištění

10 000 Kč
100 000 Kč
Mohlo by Vás také zajímat
Životní pojištění
3 min čtení
Jak se vyplácí životní pojištění s rizikem smrti?
23.4.2024
Hypotéky
5 min čtení
Jak můžete začít šetřit na hypotéku?
19.4.2024
Investice
3 min čtení
Kdy se vyplatí vzít si úvěr?
14.4.2024
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu