Životní pojištění
8 min čtení
Vše, co potřebujete vědět o životním pojištění
13.10.2022

Životní pojištění může na první pohled vypadat jako složitý finanční produkt. K tomu, aby fungovalo správně a ve váš prospěch, je potřeba mít alespoň základní znalosti. Ušetříte nejen peníze, ale i případné starosti. V našem komplexním průvodci najdete základní přehled, ale i odkazy na další články, které vám s výběrem kvalitního životního pojištění pomohou. Pohodlně se usaďte a zjistěte, jak vybrat správné životní pojištění.

Co je to životní pojištění?

Životní pojištění je finanční produkt kryjící rizika ohrožující vaše zdraví nebo život. Ve chvíli, kdy se vám něco stane, výrazně ulehčuje zvládnutí nepředvídatelných životních situacích. Dalo by se říci, že jde o pojistku pro vás, případně velmi blízké osoby. Nejčastějšími riziky, která jsou s životním pojištěním spojena, jsou pracovní neschopnost, smrt nebo invalidita. Zní to sice strašlivě, ale nikdo s jistotou neví, kdy se o slovo přihlásí nepříjemná náhoda.

Jaká rizika si můžete pojistit?

  • Pojištění smrti je riziko, proti němuž se zpravidla necháte pojistit, a to i ve spojení s tzv. dožitím. Ve chvíli, kdybyste umřeli na vážná zranění nebo nemoc, pojišťovna vyplatí částku z životního pojištění obmyšlené osobě, rodičům nebo dědicům.
  • Pojištění pracovní neschopnosti vás kryje ve chvíli, kdy jste pracovně neschopní z důvodu nemoci nebo úrazu. V takovém případě se můžete zaměřit na hospitalizaci, náhradu mzdy i bolestné. Pojišťovny vám pak mohou nabízet další možnosti.
  • Pojištění invalidity slouží v okamžik, kdy jsou omezeny vaše pracovní schopnosti, a to jak úrazem, tak z důvodu vážné nemoci. Při sjednávání pojištění tohoto rizika se bere zřetel na všechny 3 stupně, které se jednotlivě nastavují.
PŘEČTĚTE SI TAKÉ: Přemýšleli jste někdy o tom, jak by mělo vypadat správné životko? Jeden správný postup rozhodně není, ale v článku vám poradíme, jak postupovat při výběru životního pojištění. K tomu, aby vše bylo v pořádku je potřeba ještě mít dobrou smlouvu. Proto pro vás máme tipy, jak správně nastavit životní pojištění. Oba články se vám rozhodně vyplatí přečíst

3 nejčastější typy životního pojištění

Při sjednání životního pojištění se můžete setkat hned se 3 typy, které mohou působit stejně, ale jsou odlišná.

1. Investiční životní pojištění

Investiční životní pojištění se dá rozdělit do dvou pomyslných částí. První z nich je ta, která kryje váš život, tedy rizika, o kterých jsme se zmiňovali výše, ale také v sobě ukrývá prvek investování. Část peněz je uložena v investičních fondech podle toho, jakou strategii si jako klient zvolíte (od konzervativní až po dynamickou).

2. Kapitálové životní pojištění

Kapitálové životní pojištění funguje obdobně jako to investiční. Je tu část, která slouží k zajištění rizik smrti, pracovní neschopnosti nebo invalidity. Rozdíl je pak v tom, že druhá složka tohoto produktu funguje podobně jako spoření, kdy máte garantovaný minimální procentuální zhodnocení dané částky.

3. Rizikové životní pojištění

Jak už název napovídá, tak rizikové životní pojištění se samo o sobě zaměřuje převážně na riziko smrti. Pojistit se bez obav můžete i proti pracovní neschopnosti nebo invaliditě. Po uplynutí pojistné smlouvy však nic nedostanete a ani si s ním nemůžete snížit daňový základ.

VĚDĚLI JSTE, ŽE... O životním pojištění koluje řada mýtů? Rozhodně jich není málo. Proto jsme pro vás sepsali článek: 6 nejčastějších mýtů o životním pojištění. Setkali jste se již s některým z nich?

Kdy si zřídit životní pojištění?

Důvodů, proč si zřídit životní pojištění je celá řada. Životko by bez pochyby měl mít každý. V krátkosti si povíme, jaké situace určitě vedou k jeho zřízení.

  • Když chcete mít zajištěný svůj příjem.
  • Je na vás někdo finančně závislý.
  • Zakládáte rodinu.
  • Máte dluhy nebo hypotéku.
  • Jste podnikatel.
Přečtěte si více v článku: 6 životních situací, které si říkají o životní pojištění. Jednotlivé hlediska rozebíráme podrobněji, a tak se nad nimi můžete zamyslet i vy.

V čem musíte mít jasno, než uzavřete životní pojištění

Abyste věděli, co od svého životního pojištění očekávat, je potřeba si nejprve uvědomit, že si jej sjednáváte vy. Pracovník pojišťovny, bankéř nebo dokonce finanční poradce vám řekne zásadní informace, ale jsou oblasti smlouvy, o které se musíte zajímat vždy.

1. Seznamte se s výlukami ve vašem životním pojištění.
2. Jaké jsou podmínky a jakým způsobem jsou garantovány.
3. Jaká bude cena pojištění a na čem se dá ušetřit.
4. Jak moc je smlouva flexibilní
5. Zjistěte, jaké jsou vaše povinnosti.

CHCETE VĚDĚT VÍC? Speciálně jsme pro vás sepsali, jak se nad jednotlivými body zamyslet, co je u nich důležité a proč byste je neměli podceňovat. Rozhodně si přečtěte článek: Na co se zaměřit před uzavřením životního pojištění.

Na zdravotním dotazníku vždy záleží

S uzavřením životního pojištění se také pojí posouzení vašeho zdravotního stavu. Při vyplňování dotazníku je žádoucí, abyste uvedli veškeré komplikace, prodělané operace a další údaje, které mohou být relevantní – rizikové aktivity a práce, jste kuřák, pijete často. Pokud vám někdo bude radit opak, pak byste se měli od takového poradce držet dál.

V jakých případech může být zrušeno životní pojištění?

Zpravidla je životní pojištění sjednáno na řadu několika let, a poté zanikne. V životě však mohou nastat situace, kdy se smlouva ukončí předčasně. Nejčastějšími důvody tak jsou:

POJIŠŤOVNA

1. Při sjednání smlouvy online lze zrušit do 30 dnů od sjednání.
2. Po posouzení zdravotního stavu, nejdéle však 60 dní.
3. Pokud neuhradíte pojistné.
4. Při zjištění, že jste uvedli nepravdivé údaje.

VY

1. Do 30 dnů od sjednání pojištění on-line.
2. 3 měsíce po oznámení pojistné události, pokud jste nespokojení.
3. Po zjištění nepravdivých informací ze strany pojišťovny.
4. Výpovědí k určitému datu.

Důvodů, proč přemýšlet o zrušení smlouvy může být hned několik. Jedním z nich může být špatná finanční situace. Má smysl rušit životní pojištění, když je nižší příjem?

Jak je to v případně pojistné události?

Pojistnou událost můžete nahlásit vy, nebo vaši blízcí. V obou případech budete potřebovat číslo pojistné smlouvy, které pojišťovna bude při prvním kontaktu vyžadovat. Zpravidla platí, čím dříve pojistnou událost nahlásíte, tím lépe. V případě úrazu nebo nemoci tak budete vědět, co všechno potřebujete – ať už je to lékařská zpráva, potvrzení o úrazu či další dokumenty, které si od vás pojišťovna může vyžádat. Při jednání se dozvíte i to, jak vám pojistná částka bude vyplácena, případně další potřebné údaje.

Začali jste přemýšlet o životním pojištění?

Pokud přemýšlíte o životním pojištění, tak si u nás udělejte srovnání. Stačí použít kalkulačku životního pojištění, vyplnit několik požadovaných údajů a během chvíle máte jednotlivé cenové nabídky v e-mailu. Věřte nám ale, že cena není rozhodně jediné kritérium, podle kterého byste měli vybírat životko. Náš finanční poradce Vám je vždy po ruce.

Spočítejte si životní pojištění

10 000 Kč
100 000 Kč
Mohlo by Vás také zajímat
Investice
3 min čtení
Kdy se vyplatí vzít si úvěr?
14.4.2024
Zelená energie
3 min čtení
Jaké jsou náklady na provoz tepelného čerpadla
3.4.2024
Orientujte se ve financích
s PAFI od Patrona
  • 800+ finančních poradců k dispozici
  • Propracovaný videokurz finanční gramotnost
  • Vzdělávání ve financích kdykoliv a kdekoliv
  • Vzdělávací obsah, poradna i finanční kalkulačky – vše na jednom místě
  • Poradenství osobně, online i po telefonu